Vacatures moeten opener zijn over hoogte salaris
Dat komt naar voren uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Wel stijgt het aantal werkgevers dat salarisindicaties geeft in vacatures. In 2019 deed 18 procent van de werkgevers dit; in 2020 was het 26 procent.
“Voor 55 procent van de Nederlandse Beroepsbevolking is een goed salaris één van de belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen”, zegt directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. “Dat dit bovenaan de lijst met belangrijke pullfactoren staat is al een geruime tijd niet veranderd.” De andere twee belangrijke pullfactoren zijn een vast contract en een goede werksfeer.
Uit het onderzoek van Intelligence Group komt ook naar voren dat een transparante salarisstructuur voor meer productiviteit en betrokkenheid zorgt in een organisatie.
“Het benoemen van een salaris wordt zeer gewaardeerd en het kan een werkgever een voorsprong geven op concurrenten die dit niet doen”, zegt Waasdorp. “Bovendien is het benoemen van salaris in vacatures uiteraard ook een manier om aandacht te besteden aan de veelbesproken loonkloof tussen mannen en vrouwen en om hiermee het salaristaboe te doorbreken.”
Waasdorp wijst erop dat ook de Europese Commissie maatregelen voorstelt voor meer beloningstransparantie. Deze transparantie heeft effect op het zoeken naar een nieuwe baan. Baanzoekers wegen namelijk de kosten (de moeite en tijd om informatie op te zoeken) op tegen de baten (een betere baan of hoger salaris krijgen).
Het transparanter maken van deze informatie stimuleert meer mensen naar het zoeken van een baan, zorgt voor een lagere werkloosheidsperiode voor werknemers en leidt potentieel tot een hogere kwaliteit van ‘job matches’.