Vacaturesite Indeed nu meest populair onder baanzoekers

De vacaturesite groeide sterk door, stootte LinkedIn van de eerste plaats en is nu marktleider in Nederland.

Meer dan 10.000 partijen bieden in Nederland via websites, vestigingen en/of een app vacatures aan van meerdere werkgevers. Aan de Nederlandse beroepsbevolking werd gevraagd wat men als favoriete kanaal ziet om zich te oriënteren op een baan. De meeste Nederlanders noemden Indeed (16%), gevolgd door LinkedIn (13%) en Nationale Vacature Bank (10%). 

Werk.nl grootste daler
Daarmee is Indeed in Nederland dus marktleider. Binnen de top-10 verliest werk.nl het snelst aan populariteit (-34%). Dit blijkt uit analyses die Intelligence Group uitvoerde op onderzoeksgegevens van ruim 23.000 personen.

Uit de analyses blijkt dat het gebruik van Indeed ten opzichte van 2015 met 46 procent is gegroeid. Indeed zet als een van de weinige partijen dan ook stevig in op marketing. Verder hebben alleen Facebook, Randstad en Tempo-Team hebben een (kleine) groei doorgemaakt. 

Voorkeur van hoogopgeleide starters 
Op doelgroep-niveau zijn er overigens wel verschillen in de voorkeur. Zo krijgen slechts 5 oriëntatietitels de voorkeur van 77% van de hoogopgeleide starters. Dit zijn allemaal websites: Indeed en LinkedIn (samen goed voor de helft), gevolgd door Nationale Vacature Bank, Google en Facebook. 

Lager opgeleiden kiezen vaak nog het lokale huis-aan-huisblad als favoriete oriëntatiekanaal. Andere groepen kiezen voor het (fysieke) uitzendbureau of juist voor een app. Zowel LinkedIn als Indeed hebben een veel gebruikte app.

Dominante positie voor Indeed
“Op internet zien we steeds vaker dat één partij domineert. De afgelopen jaren leek LinkedIn op weg naar die positie, maar binnen een jaar is zij ingehaald door Indeed. Die snelheid duidt erop dat zij waarschijnlijk de komende jaren het arbeidsmarktlandschap gaat domineren”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.