Van energietransitie naar baantransitie bij Gasunie

Gasunie rondde zojuist een grote reorganisatie af. CHRO Yvonne Sengers over de reorganisatie, waarbij 240 medewerkers met een regeling vertrokken.

In de veelbesproken energietransitie speelt Gasunie naar de overtuiging van Yvonne Sengers een belangrijke rol. Wat betekent dit voor de organisatie? Sengers: “We hadden meer mensen dan werk, er moest dus iets gebeuren. Het was onze wens om op vrijwillige basis afscheid te nemen van vijftien procent van ons medewerkersbestand, 240 mensen die tien jaar of langer in dienst waren.

In oktober hebben we daar heel duidelijk met ons personeel over gecommuniceerd, na één week hadden zich al 180 vrijwilligers gemeld. En in februari was er zelfs sprake van één medewerker op de wachtlijst. Die uiteindelijk ook is vertrokken, omdat een ander zich had bedacht.

Belangstelling voor de vertrekregeling ging dwars door de organisatie. Van mbo- via hbo- tot universitair opgeleiden. Van mensen op Operations tot bij het gastransport, tot in de stafdiensten.

We hebben van tevoren goed gekeken. ‘Waar is nu écht geen perspectief meer op werk?’ We hebben medewerkers een eerlijk verhaal verteld. Dat niet voor iedereen nog jarenlang werk zal zijn. Ook op mijn eigen afdeling hebben twee juristen en een contractmanager gekozen voor de regeling.”

Een prachtig project, omschrijft ze die reorganisatie. Omdat het van A tot Z, van begin tot einde, kon worden begeleid. Natuurlijk gingen er ouderen weg, Gasunie staat bekend als een bedrijf waar mensen lang blijven zitten. Een warm bad, soms té warm. Met als gevolg: weinig verloop, weinig mobiliteit.

Transferteam

“En voor de reorganisatie hebben we ons transferteam in het leven geroepen”, legt Sengers uit. “Met veel aandacht voor loopbaan- en financieel advies. Wat kan ik doen met het geld dat ik bij vertrek meekrijg? Van de 140 managers die de Gasunie telde, zijn er na de reorganisatie nog zo’n honderd over.

Elk van hen moet straks, voor zover nog niet gedaan, de ‘Gasunie Transitie Expeditie’ volbrengen. Een acht maanden durend traject van assessment en trainingen, om uiteindelijk te worden bekroond tot ‘voorlopers in verandering’.

Professionalisering, er kon een tandje bij. Vergeet niet dat het hier vele jaren goed ging. Het gas stroomde toch wel. En mensen blijven mensen. Als er geen pure noodzaak is tot veranderen, gebeurt dat dus ook niet.”

HR is steeds belangrijker geworden, en werkt in vertrouwen en harmonie samen met de business. Dat ervaart Sengers zelf ook. “Wingman van en voor de Raad van Bestuur , een mooie combinatie voor HR en Finance Business Partners.”

Over haar manier van leiderschap: “Ik geloof in de cocreatie van het team, laat veel ruimte, werk immers met zelfstandige mensen, kan ook streng zijn. Én ik vind het fijn de waarheid te horen.”

Lees het volledige interview in het komende nummer van CHRO. Meld u kosteloos aan voor het magazine.