Veel bedrijven niet goed voorbereid op verplichte CSRD-rapportage

* Verzet tegen CSRD: De invoering van de CSRD-richtlijn leidt tot verzet in Nederland en andere Europese landen, waarbij uitstel wordt bepleit
* Klaar voor CSRD: Grote bedrijven zijn beter voorbereid op CSRD dan kleinere bedrijven, met sectorale verschillen in paraatheid
* Toekomstige impact: 55% van de bedrijven verwacht een grotere impact van CSRD, sommigen zien het als kans om zich te onderscheiden
Van die grote bedrijven denkt 47 procent alles op orde te hebben, 9 procent acht zichzelf niet goed voorbereid. Er bestaan grote verschillen tussen bedrijfssectoren. Dit blijkt uit onderzoek van begin maart door Nextens fiscale software onder ruim achthonderd ondernemers met personeel en financieel managers in loondienst.
Elders in Europa is ook verzet tegen de richtlijn, die ‘onder stoom en kokend water tot stand’ kwam
De invoering van de CSRD sinds 2024 leidt tot verzet in Nederland en elders in Europa. Tegelijkertijd gaan bedrijven in Nederland door met voorbereiding op en invoering van deze Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsprestaties.
De CSRD-richtlijn voor duurzaamheidsrapportage wordt stapsgewijs ingevoerd. Grote bedrijven moeten vanaf boekjaar 2024 hierover rapporteren als ze aan minstens twee van de drie criteria voldoen: meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet en meer dan 20 miljoen euro balanstotaal. Hierbij is een externe accountantscontrole verplicht.
CSRD-uitstel: Verzet tegen Europese richtlijn
CSRD moet sinds juli 2024 binnen de EU in nationale wet- en regelgeving worden omgezet. Dat is onder meer de Nederlandse regering niet gelukt. Afgelopen februari bepleitten de SRA, de grootste brancheorganisatie van accountants, én de NBA, de beroepsorganisatie, voor uitstel. De Europese CSRD-richtlijn zou ten minste één jaar later moeten ingaan.
Elders in Europa is ook verzet tegen de richtlijn, die ‘onder stoom en kokend water tot stand’ kwam, volgens bijvoorbeeld AFM-baas Laura van Geest. In de nasleep van het rapport-Draghi, dat onder meer waarschuwde voor teveel regeldruk, komt de Europese Commissie naar verwachting met nieuwe voorstellen, mogelijk ook voor CSRD.
Na de verplichting voor grote bedrijven sinds 2024 geldt CSRD vanaf 2026 ook voor beursgenoteerde MKB-bedrijven. Omdat de richtlijn verplicht over de waardeketen te rapporteren kunnen ook kleinere toeleveranciers gevraagd worden duurzaamheidsdata aan te leveren. Van bedrijven tussen de 500 en 1.000 personen in Nederland bevestigt maar liefst 46 procent dat hun toeleveranciers en zakelijke partners inmiddels voldoen aan CSRD.
Paraatheid voor CSRD
Van bedrijven in Nederland tot 25 personen zegt minder dan 20 procent klaar te zijn voor CSRD. Dit percentage stijgt naarmate bedrijven groter zijn, waarbij bijna de helft van bedrijven met 1.000 of meer personen zegt klaar te zijn voor CSRD en 9 procent zegt niet klaar te zijn.
Sommige sectoren lopen voorop in hun paraatheid voor CSRD, zoals de financiële dienstverlening met 57 procent, horeca met 47 procent, vervoer en opslag met 44 procent, industrie met 43 procent en bouwnijverheid met 41 procent. Veel lager scoren groot- en detailhandel met 34 procent, de zorg met 27 procent, landbouw, bosbouw en visserij met 15 procent en cultuur, sport en recreatie met 13 procent.
Maar liefst 47 procent van de respondenten verwacht voor de eigen organisatie substantiële extra administratieve kosten vanwege de invoering en het onderhoud van CSRD. Van de bedrijven groter dan 25 personen heeft 41 procent externe adviseurs nodig (gehad) voor de CSRD-rapportage. Daarbij verwachten vooral grotere bedrijven extra fiscale controle, oplopend tot 49 procent van de bedrijven tussen de 500 en 1.000 personen.
Toekomstige impact en kansen van CSRD
Van de respondenten verwacht 55 procent dat CSRD de komende jaren ingrijpender wordt. Bij organisaties tussen de 500 en 1.000 personen is dat 64 procent. Tegelijk verwacht 30 procent dat CSRD een kans is voor de eigen organisatie om zich te onderscheiden; 19 procent verwacht er zelfs een concurrentievoordeel uit te kunnen halen.
Financiële instellingen zien het vaakst een concurrentievoordeel (28 procent). Van alle organisaties groter dan 25 personen heeft 30 procent al verzoeken ontvangen van klanten of investeerders voor informatie rondom CSRD-compliance.