Veel werkgevers zetten in op sociaal veilige werkomgeving

Bijna drie op de vier werkgevers (73%) die actief aandacht besteedt aan de arbeidsomstandigheden en gezondheid van medewerkers, richt zich op het realiseren van een veilige werksfeer.
“De harde kant, het ondersteunend systeem voor de inrichting van een sociaal veilig werkklimaat moet je gewoon regelen als werkgever”
Verder blijkt dat organisaties die structureel bezig zijn met medewerkersbetrokkenheid en de employee experience (77%) de focus leggen op het verbeteren van de bedrijfscultuur. Eenzelfde percentage heeft een arbeidsvoorwaardenbeleid.
Voor meer dan de helft van die groep is het creëren van een goede werkcultuur door de werk-privébalans en het welzijn te verbeteren een van de voornaamste redenen om hier actief mee bezig te zijn.
Uitdaging
Werkgevers zijn zich de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van het effect van sociale onveiligheid op de werkvloer en voelen zich steeds vaker verantwoordelijk om er iets aan te doen aldus Monique van der Meer, cultuurexpert bij het adviesbureau. Weliswaar vaak na een incident, maar de wil is duidelijk aanwezig.
Van der Meer ziet in de praktijk dat het een hele uitdaging is om een sociaal veilig werkklimaat te creëren. Het gaat daarbij niet alleen om regels maar om de totale ervaring. “Durf je je bijvoorbeeld uit te spreken en ongemak te benoemen? Word je serieus genomen? Weet je wat de gedragsregels betekenen in de praktijk? Is er een eenduidige procedure voor het melden van incidenten? Vertonen leidinggevenden voorbeeldgedrag? Wordt er ingegrepen als er een grens overschreden wordt en geldt voor iedereen dezelfde maatstaf en maatregel? Bijvoorbeeld, zijn de criteria bij een promotie duidelijk en heeft iedereen dezelfde kansen?”
In samenwerking met TIAS School for Business and Society biedt HR Academy je inzicht in cultuur en gedrag in organisaties. Door een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktijkgerichte interventies krijg je concrete handvatten om gedrag effectief te sturen en duurzame cultuurveranderingen binnen je organisatie te realiseren.
Harde en zachte kant
Sociale veiligheid kent een harde en een zachte kant aldus Van der Meer. “Die harde kant, het ondersteunend systeem voor de inrichting van een sociaal veilig werkklimaat moet je gewoon regelen als werkgever, zoals gedragscodes, integriteitsbeleid, gelijke beloning en kansen, aanstellen van vertrouwenspersonen en een meldprocedure voor incidenten.”
Maar kijk ook breder naar de organisatiestructuur en patronen die van invloed zijn: “Bijvoorbeeld 24-uursdiensten of de elementen van een crisisorganisatie. Cultuur kent naast beleving veel meer aspecten die in het systeem van een organisatie zitten en daardoor ook moeten worden aangepakt als het gaat om de inrichting van een sociaal veilig werkklimaat. Zo’n investering leidt uiteindelijk tot duurzaam werkgeverschap.”
LEES OOK: Ongewenste omgangsvormen? Maak eens duidelijke afspraken in… het personeelshandboek!