Verbindend vermogen als cruciale softskill (1)

Verbindend vermogen als cruciale softskill (1)
Verbinding tussen mensen is cruciaal voor persoonlijk succes en dat van de organisatie. Waarom heeft deze kwaliteit zo'n impact en hoe versterk je deze?

Eerste van een serie blogs over verbindend vermogen als cruciale softskill, door Marco Buschman

Verbinding is je geboorterecht. Twee mensen hebben indertijd vanuit verbinding gekozen dat jij er nu bent. Daarmee heb jij recht op een warme en stimulerende omgeving, familie waar je bij hoort, ondersteuning tijdens het opgroeien, enzovoort. Maar dat is niet altijd de realiteit.

Wat ik ervaar, als executive- & teamcoach en bij leiderschapsontwikkeling, is dat als de verbinding tijdens de (vroege) jeugd, tijdens het opgroeien of later in het leven beperkter is ervaren, dit impact heeft op de mentale programmering en daarmee hoe persoonlijke en zakelijke relaties worden vormgegeven. Er zijn veelal dysfunctionele patronen ontstaan. Je bent bijvoorbeeld nog steeds op zoek naar de goedkeuring van je ouders, je wil de affectie van anderen, je vindt het belangrijk om te horen dat je oké bent of je streeft naar erkenning. En om dat te bereiken werk je hard, ga je over je eigen of andermans grenzen, overschreeuw je jezelf of word je een control freak.

Verbinding is noodzaak

Verbinding aangaan vanaf je geboorte is een noodzaak. Je hebt veiligheid, bescherming en voedsel nodig om te groeien en je te ontwikkelen. Als baby kun je dat niet zelf regelen en ben je volledig afhankelijk van je verzorgers. Onderzoek[1] laat bijvoorbeeld zien dat verlies van steun of fysiek contact met de verzorgers een bron van angst is voor baby’s. Het zit daarom in ons overlevingssysteem om te zorgen dat we een goede verbinding met onze verzorgers maken zodat ze voor ons zorgen. We verbinden door te lachen, ze aan te kijken en geluiden te maken waardoor ze ‘smelten’ en van ons houden. En dus voor ons blijven zorgen.

Ook als je opgroeit en je ontwikkelt, blijft verbinding belangrijk en iets waar je naar streeft. Samen opgroeien, samen studeren, samen uitgaan, samen ontwikkelen, samen een gezin starten, samen oud worden… vul maar aan. Er zijn uiteindelijk maar weinig mensen die 100 procent bewust kiezen om alleen te willen zijn. Toch blijkt uit onderzoek[2] dat 9 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van eenzaamheid ervaart en 26 procent zich enigszins eenzaam voelt. Bij 75- plussers voelt zelfs een derde zich enigszins eenzaam. Door het aangaan van verbindingen léven we zelfs langer, zoals onderzoek[3] duidelijk laat zien: mensen die tot op hogere leeftijd in verbinding blijven met anderen, worden ook echt ouder.

Verbinding cruciaal voor business impact

Naast dit belang van verbinding in de privésfeer, is verbinding ook zakelijk noodzakelijk: samenwerken in groepen en teams is de standaard voor het bereiken van business impact. Zakelijke resultaten worden bereikt doordat mensen samenwerken. Binnen mijn werk als teamcoach heb ik steeds opnieuw kunnen ervaren, dat als de teamleden een cultuur creëren die oprechte verbinding stimuleert, de resultaten ook verbeteren.

Vergeet ook niet het belang van verbinding met je klant, om zakelijke groei te bereiken. Zoek eens op het internet op de woorden ‘verbinding’ en ‘klantenonderzoek’ en het belang van verbinding in een zakelijke context spat ervan af. Mede dankzij deze privé en zakelijke verbindingen ervaren we welzijn en geluk op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Het bijzondere van verbinding is dat het niet echt opvalt als het er is. Het is zoals ademhalen. Je doet het de gehele dag door. Verbinding wordt, als het er is, door de meeste mensen dan ook als een gegeven ervaren, voor lief genomen. Je denkt er niet al te veel aan, laat staan dat je het benoemt. Je goede vrienden of je dierbare collega’s bijvoorbeeld, die zijn er gewoon.

Wat daarentegen wél opvalt is wanneer die verbinding zwak is, gedeeltelijk wegvalt of helemaal afwezig is. Als je goede vrienden er ineens minder of niet meer zijn. Als je verzorgers hun handen van je aftrekken. Als je op je werk buiten de groep bent geplaatst. Of zoals nu, midden in de coronapandemie, als je veel mensen niet meer fysiek ziet en er alleen nog op afstand of virtueel verbinding is. Dan ga je de – fysieke – verbinding missen. Dat heeft impact op hoe jij je voelt, naar jezelf kijkt, en hoe productief je bent. Dan wil je weer bewust de verbinding opzoeken en ervaren: er ontstaat een urgentie tot verbinding.

Marco Buschman is managing partner bij Courius, managementspreker, leiderschapstrainer, team- en executive coach, en auteur van de bestseller Verbindend Vermogen (The Connection Quotient) en coauteur van Het Leiderschapsalfabet.

 

 Noten:
1: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Richtlijn Angst (2016).
2: CBS: Toorn, N. van, Bijna 1 op de 10 Nederlanders voelde zich sterk eenzaam in 2019.
3: Giles, L.C., Glonek, G.F.V., Luszcz, M.A. & Andrews, G.R., Effect of social networks on 10 year survival in very old Australians: the Australian longitudinal study of aging. Epidemial Community Health (2005), 59, p. 574-579.