Verhoging AOW-leeftijd is ‘ridicuul en veel te snel’

Vakbonden FNV en CNV vinden dat zowel werkgevers als werknemers amper zijn voorbereid op het tempo waarin de pensioenleeftijd stijgt.

‘Het is tijd voor een pas op de plaats,’ zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. Hij reageert op de mededeling van het kabinet deze week, dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar en drie maanden per 1 januari 2022.

In de wet is vastgelegd dat de AOW-leeftijd vanaf 2022 is gekoppeld aan de levensverwachting. Limmen: ‘Dat hebben we in 2010 als sociale partners en overheid ook met elkaar afgesproken in het pensioenakkoord. Dat we daarmee op een gegeven moment boven de 67 uitkomen, is bekend.’  

Meer nodig om mensen gezond te laten doorwerken
Maar het tempo van de verhoging ligt inmiddels veel hoger dan eerst met de bonden is afgesproken, en hoger dan wat zij toen verantwoord vonden voor mensen om zich er goed op voor te kunnen bereiden. Tegen deze politieke keuzes heeft het CNV zich herhaaldelijk uitgesproken. Limmen: ‘Bovendien zou er veel meer gebeuren om mensen gezond tot aan de verhoogde AOW-leeftijd te kunnen laten doorwerken,’ stelt Limmen. 

Volgens FNV leidt nog verder verhogen van de AOW-leeftijd alleen maar tot meer oudere werklozen. De verhoging met 3 maanden in 2022 moet volgens Han Busker, sinds deze week kandidaat voor het voorzitterschap van de FNV, dan ook niet doorgaan. 

Verhoging was al onacceptabel
‘Wij zien nu al genoeg mensen die op hun knieën naar de eindstreep moeten. Mensen kunnen niet opeens langer doorwerken alleen omdat CBS-cijfers dat zeggen. De versnelling van de verhoging van de AOW was al onacceptabel. Deze verhoging is echt ridicuul,’ zegt Han Busker, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioenen.  

De FNV gaat ervan uit dat een nieuw kabinet dit alsnog terugdraait. In de systematiek die nu wordt toegepast is de balans zoek. Dit treft iedereen maar het hardst de groepen met een lagere dan gemiddelde levensverwachting.