Vitale medewerkers houden het bedrijf ook in coronatijd vitaal

Door de coronacrisis merken we nog meer dan voorheen dat vitale medewerkers van levensbelang zijn voor een gezond bedrijf. Het nieuwe werken vraagt veel flexibiliteit van werknemers. Om hier goed mee om te gaan moet je mentaal en fysiek gezond zijn.

Door: Toine Bax

We kunnen niet meer om alle onderzoeken heen. De helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar en beweegt te weinig, een kwart heeft slaapproblemen en maar liefst 1,3 miljoen werknemers heeft last van burn-outklachten. De verzuimkosten komen al boven de € 9000 per jaar uit, per werknemer!*

Immuunsysteem

Een ongezonde leefstijl leidt tot een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziektes, problemen met het maag-lever-darmstelsel en diabetes. Ieder jaar nemen de aantallen schrikbarend toe. Een ongezonde leefstijl is ook funest voor het immuunsysteem waardoor de weerstand onnodig achteruit gaat. 

Er komen gelukkig steeds meer signalen dat we hier met gezonder leven iets aan kunnen doen. Door te werken aan een gezonder leven kun je veel problemen voorkomen. Dit begint natuurlijk bij jezelf maar als goed werkgever is dit iets wat je ook je medewerkers kunt meegeven. Gezonde en vitale medewerkers zijn gemotiveerder, gelukkiger, productiever en verzuimen minder. Om ervoor te zorgen dat dit voor jouw medewerkers geldt, moet je ze wel kunnen ondersteunen.

Je bent een goede werkgever als je jouw mensen helpt gezonder en gelukkiger te worden

Dat doe je door hen te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Door hen te inspireren om meer te gaan bewegen, gezonder te eten, beter te slapen en hen te leren beter met stress om te gaan. Zo krijg je gelukkiger werknemers die productiever zijn en minder vaak uitvallen.

Zeker nu we thuiswerken is er meer behoefte aan monitoring en begeleiding op afstand. Managers zijn heel erg gefocust op het ‘on the spot managen’, maar het gesprekje bij de koffieautomaat over hoe het met iemand gaat is er nu simpelweg niet meer. 

Grenzen verleggen 

Er zijn dus digitale oplossingen nodig om die begeleiding alsnog te kunnen bieden. We weten echter ook dat ieder mens zijn eigen behoeften en problemen heeft, dus niet elke oplossing is geschikt voor elke werknemer. Dat heeft te maken met iemands persoonlijkheid. Voor sommigen is het al een hele stap als ze elke dag een stukje gaan wandelen, terwijl anderen hun grenzen verleggen tot aan een marathontraining. 

De ene persoon kan vier keer langs een koektrommel lopen en de verleiding weerstaan terwijl een ander al na één keer overstag gaat. De wetenschap heeft het dan over impulsregulatie. Als bedrijven willen helpen om bepaalde leefstijlen van medewerkers te verbeteren moeten zij een programma aanbieden waarbij leefstijlaanpassingen gedaan worden die aansluiten op de persoonlijkheid en ambities van de individuele werknemer. Maatwerk dus. Maar wel zodanig dat het schaalbaar is en op afstand kan worden aangeboden.

Leefstijlaanpassingen moeten aansluiten op de persoonlijkheid en ambities van individuele werknemers

Uiteindelijk wil natuurlijk iedereen gezonde en vitale medewerkers, met een hoge productiviteit en weinig verzuim. Het is daarom ook vooral belangrijk om te blijven meten. Je kan allerlei programma’s aanreiken, maar als je niet meet weet je nooit zeker of deze ook daadwerkelijk zin hebben. 

Als het op vitaliteit aankomt moet je voortdurend kunnen bijsturen en weten waar de problemen of juist de verbeteringen liggen. Ook daarom zijn digitale toolings een uitkomst. Inzicht, advies en begeleiding voor gezondere en vitalere medewerkers. Want vitale medewerkers maken een bedrijf vitaal.

*TNO Factsheet NEA Covid-19

Bron: Tsuru, vitaliteit in bedrijf 

Wil jij weten hoe het er binnen jouw bedrijf voor staat met de vitaliteit van medewerkers ?
Vraag dan de gratis bedrijfs Quick scan aan www.tsuru.nl/bedrijfsscan
Wil je een uitgebreid overzicht op basis van je Persoonlijkheid en Leefstijl ? 
Vraag dan gratis en vrijblijvend een eigen Scanrapport aan www.tsuru.nl/scan 

www.vitaliteitinbedrijf.nl / www.tsuru.nl