‘Vitaliteit is niet alleen een dingetje van HR’
Dat zegt directeur Fred Kloet van Smart WorkPlace. Hij is van oorsprong werkzaam als Facility Manager, maar is in de loop van de tijd, zoals hij dat noemt, ‘holistischer’ geworden. In zijn werk verenigt hij nu disciplines zo verschillend als HR, IT, Mobiliteit, Vastgoed en Facility Management.
Volgens de directeur maakt digitalisering het steeds makkelijker om de handen ineen te slaan. Kloet: “Er komt meer en meer data beschikbaar die je in andere disciplines kunt gebruiken om werknemers vitaler te maken. Dit betekent dat vitaliteit dus niet alleen meer een dingetje is van HR.”
Koffieautomaat
Kloet denkt dan aan een slimme koffieautomaat die werknemers verleidt om na te denken over vitaliteit. “Zo zijn er apps waarmee je werknemers een kopje koffie kunt laten bestellen. Als iemand dan voor de zesde keer een drankje met suiker haalt, dan kun je een vraag tonen als: mag ik u een advies geven over uw koffieconsumptie?”
Zo’n advies kan werknemers bewust maken van een van de meest voorkomende ziektes. “Ik ontdekte pas een onderzoek waaruit blijkt dat 10 procent van de werknemers diabetes heeft en dit zelf niet weet. Tegelijk zijn HR-afdelingen zich niet bewust van dit probleem, terwijl het wel kan leiden tot verzuim.”
Vitaliteitsvoordelen
Maar ook langs andere wegen vallen gezamenlijk vitaliteitsvoordelen te behalen. “Dan kun je denken aan onderwerpen die terugkomen in de zogenoemde WELL-standaard voor gezondere gebouwen. Denk aan fitness, ruimtelijke beleving en zonlichtinval. Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op vitaliteit.”
Ook zou je verder moeten kijken dan gebouwen. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de negatieve gezondheidseffecten van zitten op kantoor, maar zien bedrijven één zitplek over het hoofd. “Sommige werknemers zitten wel 40.000 kilometer per jaar in hun leaseauto. Het is bizar dat we daar niets aan doen.”
Workplace
Tijd dus om koffie te drinken met de collega’s bijvoorbeeld van IT of Facility Management? Kloet denkt van wel, en hij denkt dat transdisciplinair informatiemanagement daarbij een brug vormt. “Het gaat erom dat je kijkt naar de werkprocessen. Als je de bijbehorende databestanden koppelt en dezelfde taal leert spreken, dan kun je samen programma’s gaan ontwikkelen.”
Daarbij adviseert hij om vanuit de workplace te denken in plaats van vanuit de workspace. “Workplace is de holistische betekenis die uitgaat van de hele werkomgeving en alles wat daarbij komt kijken. Workspace gaat over de fysieke aspecten.” De kansen liggen volgens Kloet vooral in het holistisch samenwerken van disciplines.