Waarom is de werkvloer zo bang voor AI? Die angst is ongegrond en dit is waarom…

Eén van de grote angsten wereldwijd is dat AI (Artificial Intelligence) banen gaat kosten, massawerkloosheid zal veroorzaken en op het punt staat de beroepsbevolking wereldwijd te ontwrichten. Die angst is onterecht, volgens HR -analist, auteur en opiniemaker Josh Bersin.

Door: Josh Bersin

Begin april was er weer een vlaag van paniek rondom AI (Artificial Intelligence). Elon Musk en een aantal senior onderzoekers schreven een brief waarin ze de wereld vroegen om zes maanden “rustig aan” te doen voordat ze GPT4 gingen ontwikkelen.

“AI zal juist een enorme vraag creëren naar nieuwe vaardigheden en mensen die deze systemen kunnen beheren, trainen en ondersteunen”

Goldman Sachs publiceerde een notitie waarin wordt beweerd dat Generative AI gevolgen zal hebben voor 300 miljoen banen en dat 7% van de banen kan verdwijnen. En een team academici van Penn schreef een studie die stelt dat 87% van de banen zwaar beïnvloed zal worden door AI.

Samen met dit kabaal verschenen er artikelen in de New York Times, Washington Post en andere bladen waarin beelden worden geschetst van AI-machines die amok maken, het politieke systeem ruïneren en uiteindelijk veranderen in “zelfplanningsmachines” die de macht overnemen en de wereld ontwrichten.

En dankzij al die publiciteit laat een recent onderzoek zien dat slechts 9% van de gemiddelde burger gelooft dat AI meer goed dan kwaad zal doen voor de samenleving.

Potentieel gevaarlijk

Ik wil hier bestrijden dat deze zorgen terecht zijn. Hoewel elke nieuwe technologie altijd onvoorziene gevolgen heeft (denk aan het carpale-tunnelsyndroom door onze toetsenborden, de nepnieuws-plaag op Twitter en geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen door het gebruik van sociale media), is AI op zichzelf niet slecht, onbeheersbaar of per se gevaarlijk. Wat wel potentieel gevaarlijk is, is de manier waarop we het op enig moment gaan inzetten.

Eén van de grote angsten is dat AI banen gaat kosten, massawerkloosheid zal veroorzaken en de beroepsbevolking wereldwijd gaat ontwrichten. Dat is niet terecht.

Ik hoorde precies deze redenering ook al halverwege de jaren 2000 toen de Universiteit van Oxford rapporten publiceerde dat 47% van de banen zou verdwijnen door automatisering. The Economist, McKinsey en anderen voorspelden dat computers banen zouden wegvagen in de detailhandel, de horeca, de boekhouding, het bankwezen en de financiële wereld. En we zagen grafieken en diagrammen voorbij komen met details over taken, banen en carrières die zouden verdwijnen.

Laagste werkloosheid in 55 jaar

Tot op heden is hiervan niets gebleken. We hebben het laagste werkloosheidscijfer in 55 jaar, de vraag naar eerstelijnswerkers is nog nooit zo hoog geweest en aan de grote vraag naar productie-, proces-, logistiek- en technologisch personeel kan nauwelijks worden voldaan.

Ik hield in 2018 een lezing over dit onderwerp op een Singularity-conferentie in San Francisco en het argument dat ik toen aanvoerde (en nu nog meer waar is), was dat cijfers aantonen dat elke nieuwe technologiegolf nieuwe banen, carrières en zakelijke kansen creëert. Hoewel onderzoekers denken dat AI “anders“ is, zie ik nu al duizenden nieuwe banen voor “prompt engineers” en “GPT4-trainers” en “integratiespecialisten” (voor meer dan 2000 vacatures is er op dit moment vraag naar GPT- of generatieve AI-vaardigheden).

Heeft de “automatisch aanvullen”-functie van uw smartphone of e-mailsysteem uw baan afgenomen? Deze functie is gebaseerd op AI. Heeft je koptelefoon met ruisonderdrukking je werk afgenomen? Deze maakt gebruik van neurale netwerken.

“Zeker, we zullen ons nieuwe vaardigheden, tools en technologieën eigen moeten maken, maar ook zal het AI-tijdperk een ongekende nieuwe markt voor talent openen”

Zeker, we zullen ons nieuwe vaardigheden, tools en technologieën eigen moeten maken, maar ook zal het AI-tijdperk een ongekende nieuwe markt voor talent openen. En zoals ik al vaker heb aangehaald, bestaat slechts 6% van de mondiale beroepsbevolking uit techneuten die technologie bouwen, verreweg de meesten van ons zullen deze tools integreren, gebruiken en er advies over geven.

Ik denk dat AI juist een enorme vraag zal creëren naar nieuwe vaardigheden en mensen die deze systemen kunnen beheren, trainen en ondersteunen. En omdat AI grotendeels gebaseerd is op wiskunde, ben ik ervan overtuigd dat we eerder een toename zullen zien in wiskunde-specialisaties en een bredere interesse in statistiek en lineair programmeren.

Werk gemakkelijker gemaakt

De afgelopen jaren heb ik met honderden softwarebedrijven gesproken die AI gebruiken voor de meest uiteenlopende doeleinden. In alle gevallen hebben hun tools het werk gemakkelijker gemaakt, de efficiëntie van bedrijven verbeterd en het leven beter gemaakt. Ik zal een paar voorbeelden noemen.

Creditcardbedrijven kunnen fraude opsporen en ons bijna in realtime beschermen tegen diefstal (allemaal met behulp van AI). Verzekeringsmaatschappijen kunnen de prijs van je schadeclaim bepalen aan de hand van een foto, wat je dagen werk bespaart. Koptelefoons met ruisonderdrukking maken workouts leuk en opwindend (maakt gebruik van een neuraal netwerk).

Nieuwe wervingstools besparen bedrijven miljoenen dollars door kandidaten te selecteren die geen universitair diploma nodig hebben om mee te kunnen doen. En platformen voor talentintelligentie geven carrièreadvies, coaches en opleidingen om je te helpen groeien en vooruitgang te boeken.

Stel je voor dat je met één klik complexe HR-vragen kunt beantwoorden. Dit alles is mogelijk met de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots zoals ChatGPT! Volg deze masterclass en leer hoe AI en ChatGPT als personal assistant jouw dagelijkse werkzaamheden kan transformeren in alle belangrijke HR-domeinen.

We zijn ergens anders bang voor

Waar zijn mensen momenteel bang voor? Volgens de Edelman Trust Barometer genieten wetenschappers wereldwijd het meeste vertrouwen. Tegelijkertijd wordt vooral autoriteit in twijfel getrokken. Veel Amerikanen hebben het gevoel dat het CDC (het Amerikaanse RIVM, redactie) ze in de steek heeft gelaten toen de pandemie toesloeg. Ze geven de Fed (de Amerikaanse centrale bank, redactie) de schuld van de hoge inflatie en de stijgende rente.

En in plaats van erop te vertrouwen dat de samenleving als geheel er uiteindelijk beter op zal worden, hebben velen het gevoel dat ‘alles alleen maar slechter wordt’. Zo valt ook AI, dat is uitgevonden door een “groep technologie-experts die we niet vertrouwen”, in de categorie van ontwikkelingen die onbeheersbaar worden.

Gezonde loop van de geschiedenis

Noem me naïef, maar ik zie in de ontwikkeling van AI niets anders dan de gezonde loop van de geschiedenis. Deze uitvinding heeft, net als de ontwikkeling van bijvoorbeeld kernsplitsing, het potentieel om prestaties te gaan leveren die voor de hele mensheid van onschatbare waarde zullen blijken te zijn.

Kijk naar iemand als Bill Gates, die ervan overtuigd is dat “The Age of AI” spectaculaire verbeteringen gaat opleveren voor de gezondheidszorg, het onderwijs, de kunst en het bedrijfsleven. AI zal ons voordelen gaan opleveren, die we ons nog niet eens kunnen voorstellen. Laten we het nu eerst wat tijd geven.

Dit artikel is een verkorte weergave van het essay dat Josh Bersin op 2 april publiceerde onder titel: Why Is The World Afraid Of AI? The Fears Are Unfounded, And Here’s Why.