Wat is de rol van psychometrie binnen HR-analytics?

HR-analytics is een potentiële goudmijn voor HR. Om hiervan te profiteren, moet u databronnen wel op de juiste manier inzichtelijk maken en ontsluiten. Diddo van Zand, CEO van e-HRM-dienstverlener Ixly, legt uit hoe psychometrie uw data kan verrijken.

Dataficatie is het vatten van de werkelijkheid in data. Het lijkt paradoxaal genoeg niet meer weg te denken uit het HR-werkveld, ook al draait het in HR om mensen. Organisaties verwachten dan ook dat HR de intrede van dataficatie ondersteunt en een verbinding creëert tussen het personeels- en organisatieperspectief.

Ook HR zelf verandert. Daar komt bij dat zij hard op weg is om een van de snelst evoluerende managementfuncties binnen een organisatie te worden (Vanderstraeten, 2014; Ulrich & Dulebohn, 2015).

Verbinding van HR met IT

De meeste professionals gaan het HR-vak niet in om zich uit te leven in grafieken en getallen. Regressieanalyses en algoritmes lijken meer het terrein van data-analisten en IT’ers. Toch komen deze twee werkvelden steeds dichter bij elkaar.

De snelle digitalisering van HR-processen draagt bij aan de ontsluiting van steeds meer data. Een belangrijke drijvende kracht achter deze verbinding is de snelle ontwikkeling van informatietechnologie (Stone & Deadrick, 2015).

Deze ontwikkeling zorgt voor een efficiëntere gegevensverzameling, -verwerking en -opslag. Dit baant een weg voor HR om nieuwe rollen op zich te nemen. Voor HR-professionals die de brug willen slaan, en tegelijk kritisch en mensgericht blijven, valt er heel veel te winnen.

Performance-indicatoren én menselijke factoren

HR analytics biedt HR-afdelingen de tools om hun strategie op de kaart te zetten. De combinatie en analyse van data uit verschillende bronnen maakt het HR mogelijk om beslissingen met cijfers te ondersteunen en voorspellingen te doen over bijvoorbeeld instroom, uitval, talentontwikkeling en performance.

Beslissingen op directieniveau zijn steeds meer datagedreven. Het cijfermatig uitdrukken van de HR-strategie is dan ook niet alleen noodzakelijk. Het is ook hét gereedschap voor HR om invloed uit te oefenen op strategisch niveau. Dit beperkt zich niet alleen tot ‘harde’ performance-indicatoren.

Integendeel. Juist menselijke factoren kunt u beter inzichtelijk maken, zoals werkgeluk, engagement en vitaliteit. Oftewel factoren die een sturende rol gaan spelen binnen het HR-beleid.

Wat voegt psychometrie toe aan HR analytics?

Psychometrie is een wetenschappelijke discipline die ervoor zorgt dat psychologische fenomenen zoals persoonlijkheid, vaardigheden en attitudes kwantificeerbaar en vergelijkbaar zijn. Zo kunt u daar betekenisvolle uitspraken over doen.

Waarin schuilt dan de toegevoegde waarde voor HR-analytics? Ten eerste: met psychometrie kunt u persoonlijke data toevoegen aan uw analyses. Hoe komt u er bijvoorbeeld achter welke psychologische of sociale factoren een rol spelen bij de uitval op een afdeling? Met psychometrische instrumenten kunt u deze factoren in kaart brengen.

Technieken voor psychologische metingen

De tweede, misschien zelfs belangrijkere toegevoegde waarde van psychometrie is dat deze discipline zich vooral richt op technieken die psychologische metingen mogelijk maken. Resultaten van metingen van iemands persoonlijkheid of intelligentie hebben pas betekenis als ze wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Een dataverzameling over mensen moet betrouwbaar en valide zijn. Dat geldt vooral als deze data worden gecombineerd met data uit andere bronnen, op basis waarvan vervolgens voorspellingen worden gedaan.

Statistische instrumenten met goede psychometrische kwaliteiten zorgen ervoor dat de data zo dicht mogelijk bij mensen blijven: ze geven een zo nauwkeurig mogelijke weergave van bijvoorbeeld persoonlijkheidsfactoren, motivatie en vaardigheden.

Foto: Unsplash

Gerelateerde artikelen