‘We hebben leiders met purpose nodig’
Dat stelt Jean-Paul van Londen, partner bij psychologisch adviesbureau LTP. Het barsten van de internetzeepbel, het bijna ineenstorten van de financiële sector en de recessie van de afgelopen jaren. Van Londen heeft in zijn loopbaan als organisatiepsycholoog al diverse crises meegemaakt. Door deze crises zijn de eisen die aan leiders worden gesteld flink veranderd, zo meent hij.
‘Het vertrouwen in gezag is minder geworden, klanten zijn beter geïnformeerd en ook kritischer, de publieke opinie over leiders aan de top vormt zich razendsnel en is meedogenloos.’
Lees ook: Leider denkt te lichtvaardig over crisis
Andere eisen aan leiders
Dat levert een grote behoefte op aan transparante, integere en betrouwbare leiders. Die bovendien beschikken over veel innovatief vermogen, veranderkracht en veerkracht om het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende complexiteit van de economie en maatschappij.
De traditionele leiderschapsfactoren als People en Performance zijn en blijven in de nieuwe situatie belangrijk, maar moeten volgens Van Londen worden aangevuld met Persoonlijk Leiderschap en idealiter met Purpose. Oftewel: het vermogen om niet alleen intrinsiek gemotiveerd en bevlogen te zijn, maar om die motivatie en bevlogenheid ook te kunnen overbrengen op de omgeving.
Gebrek aan purpose bij de top
'Een purpose-gedreven leider weet gemakkelijker koers te houden en gaat door waar anderen stoppen. Daar bovenop weet hij mensen in alle lagen van zijn organisatie aan te spreken en te mobiliseren, zodat er een “shared sense of purpose” ontstaat.'
Met purpose verwijst Van Londen naar de theorie van Aaron Hurst, grondlegger van het concept van de purpose economy. Volgens Hurst is er sprake van optimale purpose als je persoonlijk groeit, als je betekenisvolle relaties door je werk ontwikkelt en als je talent inzet om bij te dragen aan iets wat groter is dan jezelf. Volgens Van Londen ontbreekt het veel leiders aan de top aan purpose – het zijn vooral de extrinsiek motiverende factoren die hen te veel zijn gaan drijven.
>>> Bent u een purpose-gedreven leider? Doe mee aan de CHRO of the Year Verkiezing 2018! <<<
Purpose: oprecht of buzzword?
Wanneer heeft een leider dat voor elkaar? Iemand die beschikt over een duidelijke purpose is bij uitstek in staat om andere mensen te inspireren, in beweging te krijgen en op koers te houden, meent Van Londen. 'Purpose kan dus het verschil maken tussen goede en uitstekende leiders.'
Daarbij zijn authenticiteit en consistentie wel van cruciaal belang: purpose komt van binnenuit en is oprecht. Dat is een belangrijk verschil met organisaties die het buzzword ‘purpose’ inzetten als employer branding in deze krappe arbeidsmarkt.
Volgens Van Londen zou de factor purpose een duidelijke rol moeten spelen bij het selecteren en beoordelen van bestuurder en managers. Want purpose begint bij de top. Executive coaching kan helpen op iemands purpose te (her)vinden.