Wel of niet uitbesteden? Zo kiest u

Welke financiële afweging moet u maken en welke vragen moet u voor uw organisatie beantwoorden in uw overweging uit te besteden?

Het is een vraagstuk waar elke organisatie wel eens, en vaak meer dan eens, voor komt te staan: besteden we een bedrijfsactiviteit wel of niet uit? De financiële en HR-administratie bijvoorbeeld kost doorgaans veel energie, kennis en geld maar draagt nauwelijks bij aan het succes van een organisatie. Uitbesteding van niet-kernactiviteiten aan een gespecialiseerde partner kan dan meer flexibiliteit, inzicht en kwaliteit bieden, maar: alles komt met een prijskaartje.

Welke financiële afweging moet u maken en welke vragen voor uw organisatie beantwoorden bij zo’n keuze? Volgens Richard Take, trainer bij de cursus Financieel Management voor niet-financiële managers van Alex van Groningen en directeur en trainer bij Bureau Kees Horden, moet je dergelijke afwegingen behandelen als een investeringsvraagstuk. “Er zijn twee zaken die je moet bekijken: cash en risico. Daar zit de afweging”, aldus Take. Die moet je inzichtelijk maken om als financieel verantwoordelijke de juiste keuze te maken. “Zorg dat je goed weet dat als je het zelf doet, met welke kosten je rekening moet houden. En zorg dat je daarin compleet bent. Hetzelfde geldt voor inhuur: met welke kasstromen moet je dan rekening houden?”

Je minimale rendement

Daarnaast is het belangrijk om bij de investering naar de toekomst toe te projecteren waarom het essentieel is, ook op wat langere termijn. “Soms kan iets in eerste instantie meer geld kosten, maar dat wil niet zeggen dat het onverstandig is om het te doen. Maar je zou het geld van de investering ook altijd ergens anders in kunnen stoppen, dus je hebt opportunity costs. Bedenk dus vooraf wat je minimale rendement moet zijn.”

Wat deze zogeheten hurdle rate is hangt af van wat het type bedrijf en het risico wat je loopt. “Hoe hoger de omzetvoorspelbaarheid is en hoe minder cyclisch het bedrijf is, hoe lager het risico. En hoe hoog zijn je marges? Dat soort zaken beïnvloedt hoe risicovol een investering is”, licht Take toe. “En misschien wel de allerbelangrijkste: hoe zit het met je kostenstructuur? In welke mate ben je in staat om bij teruglopende omzet die af te wentelen op je kosten? Als je kiest voor uitbesteden of samenwerking met een detacheerder, moet je kunnen meeveren met wat je bedrijf doet. Dan zit er ook een financieel voordeel aan én haal je een stuk risico weg uit je eigen business model.”

Heb je praktisch inzicht in financieel management? Beheers kosten en doe de juiste investeringen. Volg de cursus Financieel Management voor niet-financiële managers en groei door tot een volwaardig gesprekspartner van je financiële collega’s.

Richard Take beschikt over twintig jaar ervaring als financieel docent en adviseur. Hij doceert en doceerde aan diverse instituten en universiteiten waaronder Nyenrode, de Vrije Universiteit en de TU Delft. Richard geeft jaarlijks tientallen in-company trainingen in binnen- en buitenland voor managers van o.a. ING, Rabobank, ECT, Ahold, KPN, Top Tech studies, NCM, Sony en Logitech. Richard Take is zeer bekend om zijn vermogen om complexe materie te vereenvoudigen en weet enthousiasme en vakkennis met succes te combineren.