Topwerkgevers maken welzijn topprioriteit

Toonaangevende werkgevers hebben de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers hoog op de agenda staan.

Daarnaast zijn diversiteit en technologische innovatie belangrijke thema’s in het HR-beleid van topwerkgevers. Dat blijkt uit het onderzoek dat Top Employers Institute recent in Nederland uitvoerde, voorafgaand aan de jaarlijkse certificering van organisaties die uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden. De resultaten worden door werkgevers gebruikt als belangrijke benchmark van hun positie op de arbeidsmarkt.

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek onder de 66 organisaties die dit jaar gecertificeerd zijn, blijkt dat 83% een organisatiebreed welzijnsprogramma biedt, met variërende onderdelen als sportabonnementen, voedingsadvies en hulp bij afvallen of stoppen met roken. Ook geestelijke gezondheid wordt gemonitord: van de gecertificeerde werkgevers biedt bijvoorbeeld 70% zijn medewerkers een cursus stressmanagement en 77% heeft een programma dat na een burn-out helpt bij terugkeer binnen de organisatie. Daarin blijkt Nederland koploper: onder wereldwijde Top Employers beschikt 35% over een dergelijk herstelprogramma.

Ook diversiteit en inclusiviteit zijn bij topwerkgevers belangrijke thema’s. 92% stuurt bijvoorbeeld actief op de doorstroom van vrouwen naar senior-/management posities en 62% neemt bewust medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan.

Daarnaast blijkt dat deze organisaties steeds meer technologische innovaties integreren in hun HR-beleid. Zo is de inzet van mobiele applicaties bij het opleiden van medewerkers in drie jaar tijd met 51% bijna verdubbeld. Technologische ondersteuning bij kennisdeling is in diezelfde periode met 20% toegenomen: 79% van de topwerkgevers maakt daarvan nu gebruik. En 42% beschikt over een digitaal platform dat de voortgang van het onboardingsproces monitort.

Audit
Het Top Employers Institute heeft dit jaar wereldwijd meer dan 1300 organisaties gecertificeerd, nadat deze een uitgebreid onderzoek hebben doorlopen. Negen facetten, van onboarding en talent strategy tot culture en compensation & benefits, worden onderworpen aan een onafhankelijke audit. Zo stelt het instituut vast of de organisatie voor zijn medewerkers de juiste condities creëert om zich op alle niveaus te kunnen ontwikkelen. 
Op 1 februari j.l. zijn in Amsterdam de Nederlandse certificeringen uitgereikt. Onder de 66 erkende organisaties zijn onder meer retailorganisaties, ziekenhuizen, automotive- en FMCG-bedrijven.

Niet alleen de erkenning zelf, maar juist ook het intensieve proces dat eraan voorafgaat, triggert HR-directeuren om hun beleid tegen het licht te laten houden. De hoge kwaliteitseis past bij de deelnemende organisaties, die zowel op de consumenten- als arbeidsmarkt bij de top willen horen en zich daarom graag vergelijken met hun peers. Thema’s als gezondheid, diversiteit en technologie blijken dus een gemene deler, net als de wens om als organisatie voortdurend in beweging te blijven.

Benchmark
Een concreet voorbeeld van hoe topwerkgevers de lat voor zichzelf steeds hoger leggen, is het Young A.S. Watson Netwerk. “De helft van onze medewerkers is millennial”, vertelt HR Director Jan Carel Uylenberg van A.S. Watson Benelux. “Met onder andere de kennis uit het onderzoek van Top Employers Institute, stemmen we ons HR-beleid af op de wensen van deze grote groep medewerkers. Zo weten we dat leiderschap en communicatie voor hen belangrijke thema’s zijn. Daarom hebben we een social intranet ontwikkeld en het Young A.S. Watson Netwerk opgericht, een slagvaardig en zelfstandig intern netwerk dat medewerkers aan elkaar verbindt. We gebruiken het onderzoek als kwaliteitstoets en zien de erkenning dan ook echt als toegevoegde waarde voor ons als werkgever.”

Anne Jaakke, Global HR Director bij Hunkemöller International BV, geeft aan dat de certificering aansluit bij hun wens tot continuous improvement van de organisatie. “Het was een grondig proces om alle facetten van ons HR-beleid in kaart te brengen: ‘topwerkgever’ is geen holle frase. Maar het onderzoek levert een heel interessante benchmark op, die belangrijke inzichten geeft in de positie van Hunkemöller als internationale werkgever. We zijn er heel trots op dat wij het als Nederlandse retailer zo goed doen en blijven ook in de toekomst altijd op zoek naar verbetering.”

Ook adidas gebruikt het onderzoek om zichzelf te vergelijken met andere topwerkgevers. 
Sr. HR Director Wouter Hol: “adidas is een wereldwijd bekend merk en daarnaast willen we onszelf ook graag als toonaangevend werkgever in de markt zetten. De professionele audit door Top Employers Institute, waardoor we voortdurend kritisch naar onszelf blijven kijken, helpt ons daarbij.”

Dat niet alleen ‘de grote jongens’ met torenhoge HR-budgetten kunnen gelden als toonaangevend, bewijst IT-specialist Info Support, die voor de twintigste jaar op rij een certificaat ontving. HR Manager Herman Gerdsen: “We nemen heel bewust jonge mensen aan, die ons dwingen om te blijven vernieuwen. Ieder jaar gebruiken we het onderzoek om te kijken op welke vlakken we nog kunnen verbeteren. Zo kunnen we met ons HR-beleid inspelen op thema’s die belangrijk zijn voor de huidige generatie.”

Recruitment
Uiteraard worden de uitstekende arbeidsvoorwaarden zowel intern als extern breed uitgedragen door de topwerkgevers. In de strijd om talent kunnen elementen als persoonlijke gezondheid en diversiteit het verschil maken voor potentiële nieuwe medewerkers. Bovendien kan de erkenning ook intern voor een energieboost zorgen. “Onze medewerkers zijn er trots op dat ze werken bij een organisatie die de beste omgeving wil creëren voor zijn mensen” zegt Uylenberg. 
A.S. Watson gebruikt de titel van Top Employer 2018 daarom in recruitmentuitingen, op intranet en op diverse social media-kanalen. Ook Hunkemöller geeft intern en extern graag ruchtbaarheid aan de erkenning, net als adidas. Daar wordt de certificering overigens niet gevierd met taart, maar met gebrandmerkte appels. Voor topwerkgevers is gezondheid immers het belangrijkste kapitaal.

Bekijk hier alle Top Employers Nederland 2018.