Wereldwijde uitgaven cybersecurity 72 miljard euro

Het voorkomen van datalekken en voldoen aan wettelijke eisen door organisaties stuwt de markt voor cybersecurity wereldwijd sterk.

Het in Connecticut gevestigde IT-onderzoeks- en adviesbureau Gartner becijfert dat organisaties in 2016 wereldwijd ruim 72 miljard euro zullen besteden aan diensten en producten voor informatiebeveiliging.

Volgens een recent rapport van marktonderzoeksbureau Research & Markets uit Dublin, groeit de markt tot 2021 jaarlijks met meer dan 10 procent. Dat jaar zullen de totale bestedingen volgens het bureau wereldwijd zo’n 110 tot 180 miljard euro bedragen.

Toename inbreuken op cyberbeveiliging 
‘De cybersecuritymarkt groeit zo snel door de stijging van het aantal inbreuken op de beveiliging bij ondernemingen,’ aldus een persbericht van Research & Markets. Het Amerikaanse Identity Theft Resource Center, noteerde in augustus 584 datalekken die ruim 20 miljoen unieke bestanden troffen.

‘Organisaties richten zich steeds meer op de detectie van inbreuken en repareren achteraf, omdat een preventieve aanpak om aanvallen te blokkeren niet slaagt,’ zegt Elizabeth Kim, senior onderzoekanalist bij Gartner. ‘Organisaties zouden de uitgaven voor beide meer in balans moeten brengen. Maar zolang IT-talent schaars is, zullen de bestedingen voor cybersecurity blijven stijgen.’ 

Gros datalekken wordt niet gemeld
Ook in Nederland vormen beroepscriminelen een steeds grotere bedreiging voor de digitale veiligheid. Dit bleek uit het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2016 dat staatssecretaris Dijkhoff onlangs aanbood aan de Tweede Kamer.

Des te opvallender is dat het aantal meldingen van datalekken juist sterk achterblijft bij de prognose. In mei waren er vanaf 1 januari dit jaar ruim 1600 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de toezichthouder kan het niet anders dan dat het gros niet wordt gemeld. 

Er zijn zo’n 130.000 organisaties in Nederland die persoonsgegevens verwerken. Wie data laat lekken of persoonsgegevens verwerkt zonder zich aan de wet te houden, loopt kans op boetes die kunnen oplopen tot 820.000 euro of 10% van de jaaromzet per overtreding.