Werkgevers discrimineren nog steeds, maar wel minder
Bij een sollicitatie maken mensen met een migratieachtergrond minder kans op een reactie dan mensen zonder die achtergrond. Werkgevers lijken nog steeds te discrimineren op afkomst, maar wel minder dan in 2015. Ze discrimineren niet op leeftijd. Deze resultaten komen uit een onderzoek waarover het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bericht.
In het onderzoek zijn 707 fictieve cv’s op internet geplaatst. Daarna werd gekeken hoe vaak die cv’s werden bekeken en hoeveel mailtjes en telefoontjes er van werkgevers en recruiters binnenkwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond was er een duidelijk verschil in het aantal reacties.
Gunstig effect
De krappe arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de positie van oudere werkenden, en van mensen met een buitenlandse afkomst. Dat houdt in dat, als de economie weer aantrekt, discriminatie ook weer kan toenemen en daarom is er doorlopend aandacht voor nodig.
Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindslieden vinden ook dat voortdurend onderzoek moet worden gedaan, omdat uit de verschillende studies op dit gebied niet een eenduidig beeld komt.
Vier jaar geleden waren er overigens nog wel bewijzen dat werkgevers discrimineren op basis van leeftijd. Van discriminatie op basis van geslacht was toen geen sprake, en ook nu niet.
Beleid verplicht
Deze week startte een campagne om werknemers en werkgevers te informeren over de veranderende regels rond arbeidscontracten en ontslag. Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren dat discriminatie bij werving en selectie voorkomt.
Een werkgever of tussenpersoon (zoals een uitzendbureau) die zich toch aan discriminatie bezondigt, riskeert straks een boete tot 4500 euro. Zo'n straf wordt bovendien bekendgemaakt.
Bron: ANP