Werkgevers en kabinet willen haast maken met sneltesten

Werkgevers dringen aan op massaal sneltesten op korte termijn. Het kabinet denkt deze vanaf november daadwerkelijk te kunnen gaan inzetten.

Traceren en testen is volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland de beste manier om het virus in te dammen en verdere schade aan de gezondheid én de economie te voorkomen. Sneltesten zijn bovendien goedkoper, snel – uitslag binnen 30 tot 45 minuten – en grootschalig toe te passen in het bedrijfsleven. 
 
'De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen,' zeggen de werkgeversorganisaties. 

Drastisch opschalen 

Ze blijven er daarom bij het kabinet op aandringen dat alle beschikbare test- en labcapaciteit wordt benut én drastisch opgeschaald. Dat betekent dat naast de kleinschalige medische labs ook de grote pandemielabs en enkele farmaceutische bedrijven met grootschalige capaciteit moeten worden gecontracteerd.
 
Momenteel bieden commerciële testlabs al sneltesten aan in abonnementsvorm. De testlabs zeggen dat de vraag enorm is, onder meer van staalverwerkingsbedrijven, kinderdagverblijven, GGZ-instellingen, fysiotherapeuten en productiebedrijven waar de anderhalve meter afstand niet altijd in acht kan worden genomen. Acht sneltestmethodes worden op dit moment onderzocht door het RIVM. De sneltest van Abbott is in de Verenigde Staten al goedgekeurd. 
 
TNO maakte vorige week bekend binnenkort samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat te openen voor een Corona-sneltest die door TNO en partners wordt ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname en daadwerkelijke detectie van het COVID-19 virus tot een uur bij dezelfde betrouwbaarheid als de PCR test. Ziekenhuis St.Jansdal maakte eerder al bekend als een van de eerste Nederlandse Ziekenhuizen te beschikken over een sneltest, die echter uitsluitend beschikbaar is voor patiënten van het ziekenhuis.

RIVM valideert acht sneltesten

Minister Hugo de Jonge wil, zodra sneltesten door het RIVM zijn goedgekeurd, deze vanaf november gaan inzetten als aanvulling op het reguliere testen, schreef hij vrijdag aan de Tweede Kamer. Over een week of vier moet duidelijk zijn welke sneltesten zijn gevalideerd door het RIVM, dat eerder al heeft laten weten er niet voor te zijn om mensen te testen die geen klachten hebben. Het zijn momentopnames, op een later moment kan iemand wel positief zijn. Een test kan medewerkers een gevoel van schijnzekerheid geven, de basisregel is daarom dat mensen met klachten thuisblijven, aldus het RIVM.
 
Eén van de commerciële aanbieders die momenteel sneltests in abonnementsvorm aanbiedt is Medicorps. Het bedrijf erkent dat de betrouwbaarheid van de sneltest aanzienlijk minder is dan de gangbare PCR-test, die nu wordt gebruikt in de teststraten van de GGD. Als iemand bij de sneltest positief test op corona, neemt Medicorps voor de zekerheid daarna nog een PCR-test af bij deze persoon. En ook als hij negatief test en toch veel klachten blijft houden.

Werkgevers: compensatie voor thuisquarantaine

VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat er capaciteitsproblemen in bedrijven ontstaan als niet veel forser wordt ingezet op testen, zeker nu het aantal gewone verkoudheidsklachten toeneemt en steeds meer mensen uit voorzorg in thuisquarantaine moeten. Ze zijn teleurgesteld dat het kabinet vooralsnog niet met een regeling komt die ondernemers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers in thuisquarantaine. Met de beperkte testcapaciteit lopen die kosten alleen maar verder op, aldus de organisaties.