Werkgevers en werknemers zien kansen in 1,5 meter-economie

De 1,5 meter-economie biedt redelijke kansen, mits er een aanvullend steunpakket komt, aldus branche-organisaties en werkenden.

Bedrijven die nog weinig effecten ervaren van de coronacrisis zijn bijna niet meer te vinden. Voor 93 procent van de brancheorganisaties geldt dat ze nu al enigszins tot zwaar getroffen worden, aldus een enquête onder de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland vorige week. 
 
Daarbij verwacht twee derde een omzetdaling en driekwart (76 procent) een beperkte tot sterke daling van de werkgelegenheid, slechts 4 procent verwacht de komende maanden een toename van het aantal banen bij de achterban. 

Steunmaatregelen hebben beperkt effect

Met name de mogelijkheid tot uitstel van belastingen en de NOW uit het steunpakket ervaren veel branches als goede en passende steunmaatregelen. Bijna 60 procent van de branches voorziet echter dat bedrijven met het huidige steunpakket het hoofd niet langer dan 3 maanden nog boven water kunnen houden. Veel branches verwachten dat na de zomer de effecten in hun deel van de keten pas echt merkbaar worden. 
 
Het feit dat nog niet helder is hoe de steunmaatregelen er na de zomer uitzien, leidt tot veel onzekerheid. Daar lijden vooral de voorgenomen investeringen onder, hetgeen volgens VNO-NCW duidt op een verzwakt verdienvermogen bij bedrijven. En dat is volgens de werkgeversorganisatie weer een slecht teken voor een snel en structureel herstel van de economie en de werkgelegenheid.

Mogelijkheden voor de 1,5 meter-economie

Tegelijkertijd ziet ruim 70 procent van de branchedirecteuren kansen voor de 1,5 meter-economie, vooral via de sectorprotocollen die door velen al zijn opgesteld. Veel branches geven wel aan dat dit afhangt van de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen (29 procent) en financiële steun om te komen tot een rendabele business case (24 procent). In die nieuwe situatie zullen veel ondernemers immers nog steeds verlies maken doordat zij substantieel minder klanten krijgen dan normaal.
 
Onder de werkenden is er gematigd optimisme over de 1,5 meter-economie. Van deze groep denkt een kleine twee derde dat hun organisatie daarin redelijk goed kan overleven. Dat blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond recent deed in opdracht van FNV (Peil.nl) onder 3000 werkenden uit verschillende grotere sectoren. 
 
Nog eens 14% zegt dat het kan, maar dat het wel grote gevolgen heeft. Precies een vijfde gelooft daar niet in, vooral in de horeca (48%), het personenvervoer (37%), de zorg (35%) en de bouw (32%). Veel organisaties maken deze dagen protocollen om het veilig werken op de werkvloer te organiseren. 

Helft werknemers wil betrokken zijn bij afspraken veilig werken

Van de werkenden zegt iets meer dan de helft (51 procent) graag betrokken te zijn bij de plannen die zijn of haar organisatie of bedrijf maakt om gezond en veilig te werken in de Corona-tijd. 
 
21% wil actief meedenken, 30% wil meebeslissen. De helft van de werkenden maakt zich (enige) zorgen om zijn veiligheid op de werkvloer, op dit moment of straks, als bedrijven weer open gaan, aldus het onderzoek.