Werkgevers en zelfstandigen vrezen gevolgen einde VAR

Het merendeel van de zelfstandigen en opdrachtgevers is niet blij met nieuwe regeling die de VAR gaat vervangen.
Vanaf 1 mei 2016 kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers voortaan overeenkomsten gebruiken die door de belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Volgens onderzoek door Michael Page is een overgrote meerderheid niet blij met de nieuwe regeling en verwacht dat het zal resulteren in minder werk voor zelfstandigen. 
 
‘De nieuwe regeling lijkt op het eerste gezicht een te omslachtige oplossing, die voor veel onrust zorgt op de arbeidsmarkt,’ zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page.
 
De haalbaarheid van de toetsing
Maar liefst 84% van de ondervraagde freelancers en 87% van de ondervraagde organisaties denkt dat de wijziging geen oplossing vormt voor schijnzelfstandigheid. Voogt: ‘Het grootste probleem met de VAR was immers het gebrek aan toetsing en het gebrek aan capaciteit van de belastingdienst. Er is nog altijd erg veel onduidelijkheid over hoe de overheid de toetsing nu wel op een effectieve manier gaat vormgeven?’
 
Onder de nieuwe regeling kan de belastingdienst na aanvang van de opdracht of achteraf nog controleren of iemand als zelfstandige kan worden aangemerkt. Dat werd voorheen vooraf bepaald. Tevens ligt de verantwoordelijkheid voortaan bij de opdrachtgever. Voogt: ‘In de oude situatie gaf de VAR op voorhand zekerheid. Achteraf een vast dienstverband claimen was lastig en voor niet betaalde premies was de werknemer verantwoordelijk.’
 
Minder inhuur, minder werk
Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat 79% van de ondervraagde bedrijven verwacht na de wijziging minder zelfstandigen te gaan inzetten en 74% van de freelancers minder werk verwacht.