“Werkgevers kunnen helpen bij rouw als broodnodige bron van zingeving”
Door Mischa Selis en Maarten van Beek Fotografie: Anko Stoffels
De huidige crisis heeft een virus als aanleiding, maar is het gevolg van een dieper verstoorde balans in de samenleving. Er is al langer een beweging gaande van angst, conflict en wantrouwen naar trauma, agressie en polarisatie. Dit als gevolg van groeiende ongelijkheid en het prefereren van sociale media en digitale interactie boven menselijke contacten.
“Bedrijven staan midden in de huidige maatschappelijke crisis en kunnen helpen daaraan zin te geven”
Dagelijks zien Micha en haar collega-psychiaters patiënten op hun spreekuur wiens brein uit balans is, waardoor hun verbinding met de buitenwereld en de naaste omgeving verstoord is. Vaak mensen die een goede baan hebben, een gezin en midden in de samenleving staan. Het gaat niet om psychiatrische patiënten, maar mensen zoals wij allemaal.
Steeds meer geluk
Het vraagt moed om onszelf te veranderen en de confrontatie aan te gaan met de vraag: welk conflict bestaat in onszelf? Een oorzaak van die disbalans is volgens de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter het streven naar steeds meer geluk. Volgens De Wachter een verkeerd uitgangspunt; er moet juist ook ruimte zijn voor verdriet en rouw. Dat draagt bij aan het herstel van de balans.
Met een gekalmeerd brein zijn we weer in staat om de ander vinden. Dan ontdekken we dat er maar één gezamenlijk belang is, namelijk het herstel van de balans. Dan kunnen we stoppen met het willen beïnvloeden van de ander. Door zelf in balans te blijven, breiden we bovendien de cirkel van balans om ons heen uit.
Zo zal ook een bedrijf dat in balans is de cirkel van balans om zich heen uitbreiden. Het is daarom van belang te investeren in fysieke aanwezigheid, emotionele veiligheid en vertrouwen naast het bieden van flexibiliteit. Dat kan prima binnen het hybride werken dat veel organisaties nu invoeren.
Vooroplopen in mentaal welzijn
Bedrijven staan midden in de huidige maatschappelijke crisis en kunnen helpen daaraan zin te geven. Het bedrijfsleven heeft in dat opzicht een purpose en kan de keuze maken voorop te lopen in mentaal welzijn. Daarin is nog een grote wereld te winnen, maar er zijn inmiddels organisaties die deze keuze bewust maken.
Zo kunnen medewerkers die meer ruimte krijgen om hun rouw te verwerken, vervolgens een verdieping van zingeving ervaren en meer in balans komen. In dat licht hebben ING en enkele andere bedrijven in hun nieuwe CAO bijvoorbeeld het rouwverlof op maat opgenomen.
Er zijn hogere waarden om na te streven dan de economische. Laat het bedrijfsleven hierin verder vooropgaan!
Mischa Selis en Maarten van Beek schrijven regelmatig op persoonlijke titel columns voor CHRO Magazine en CHRO.nl. Een psychiater en een HR-directeur die op hun eigen wijze hun visie geven op leiding geven aan mensen in tijden van globalisering, neoliberale economie en digitalisering.