Werkgevers terughoudend met werven werknemers

Door internationale onzekerheden aarzelt tweederde van de werkgevers met het werven van werknemers en het toekennen van loonsverhoging.

Dit blijkt uit de rapportage ‘Loonontwikkeling’ van AWVN, waarop Harry van de Kraats, algemeen directeur AWVN en directeur sociale zaken VNO-NCW, deze week nader inging. Hij sprak op uitnodiging van de Tweede Kamer over de balans tussen loonontwikkeling en winstontwikkeling bij werkgevers. 

Niet alle bedrijven hebben financiële armslag 
Van de Kraats: ‘Rode draad van mijn verhaal is dat wij ook voor loonsverhoging zijn, waar dat kan. Loonsverhogingen kunnen de economie stimuleren. Maar niet alle bedrijven hebben die financiële armslag. Bedrijven die op de binnenlandse markt zijn gericht, moeten na de afgelopen crises eerst weer vet op de botten krijgen.’ 

Bedrijven gericht op de exportmarkt hebben te maken met felle buitenlandse concurrentie, zowel binnen het internationale concern als daar buiten. Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel die middelen hebben en deze ruimte ook delen met hun medewerkers, aldus de algemeen directeur. ‘Eerst verdienen, dan verdelen.’

Grote internationale onzekerheden 
Als basis voor zijn pleidooi diende het ledenonderzoek dat AWVN heeft uitgevoerd onder haar leden en leden van aangesloten brancheorganisaties. De belangrijkste conclusie uit dat rapport is dat twee van de drie werkgevers grote internationale onzekerheden zien en daarom terughoudend zijn met extra loonsverhoging en met mensen aannemen. 

Bijna twee op de drie werkgevers beoordeelt een extra loonsverhoging als (zeer) ongewenst. Acht op de tien werkgevers met een slechte financiële positie vinden een extra loonsverhoging ongewenst. Een klein deel van de werkgevers (4%) staat er financieel nog slecht voor. Onder MKB'ers geldt dit voor één op de tien bedrijven (9%).

Ruim de helft van de respondenten (53%) verwacht dat een extra loonsverhoging leidt tot extra kosten. Eén op de drie werkgevers verwacht terughoudendheid bij het aantrekken van nieuw personeel (34%) en/of compensatie via hogere arbeidsproductiviteit (33%).

Variabele beloning voor alle medewerkers 
Werkgevers zijn tegen een extra loonsverhoging als deze structureel van karakter is. Van de Kraats voegt daar aan toe: ‘Met variabele beloning voor alle medewerkers, mits goed vormgegeven in transparante afspraken, kunnen de lonen mee-ademen met de bedrijfsresultaten.’ 

Aan het onderzoek ‘Loonontwikkeling’ namen ruim driehonderd bedrijven en instellingen deel.