Werkgevers VS worstelen met gevolgen coronacrisis

Een op de drie heeft inmiddels werknemers ontslagen, bij ruim driekwart wordt thuis gewerkt, en de helft stelde een vacaturestop in, aldus recente cijfers.

Hoe desastreus de gevolgen van het coronavirus zijn voor werkgevers en werknemers in de VS blijkt uit maandag gepubliceerde resultaten van een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse Society for Human Resource Management (SHRM).

Sinds begin maart zijn in de VS voornamelijk dienstverlenende bedrijven gesloten. De meesten hebben personeel met verlof gestuurd of ontslagen. Bedrijven die nog steeds actief zijn, stellen alles in het werk om medewerkers met essentiële functies – zoals zorgmedewerkers en schoonmakers – te voorzien van beschermende middelen om het besmettingsrisico te minimaliseren tijdens het werk. Ruim driekwart van de werkgevers laat werknemers thuis werken. Daarnaast kiest 1 op de 3 voor betaald of onbetaald verlof.

Driekwart heeft moeite met werk op afstand

Volgens het rapport heeft 40 procent van de werkgevers bedrijfsonderdelen moeten sluiten, nog eens 19 procent overweegt dit en 10 procent voorziet volledige sluiting van alle activiteiten. Daarnaast heeft inmiddels 83 procent van de werkgevers de werkprocessen aanpassen als gevolg van de coronacrisis. 

Bovendien zegt 71 procent van de werkgevers moeite te hebben zich aan te passen aan het werken op afstand. Het op peil houden van het moreel van de werknemers is voor 65 procent een uitdaging volgens de enquête onder meer dan 2200 HR-professionals.

Net zoals in de andere getroffen economieën wereldwijd is met name de horecasector in de VS zwaar getroffen. Van de werkgevers in deze sector sluit 82 procent bedrijfsonderdelen, 76 procent ontslaat werknemers en een derde krimpt in het personeelsbestand in via reorganisatie.

Werknemers al gauw weer aan het werk

“Het is niet langer business as usual”, aldus Johnny Taylor, bestuursvoorzitter van de SHRM. “Het is een tijd van verandering, uitdaging en onzekerheid. Maar dit is ook tijdelijk – het gaat voorbij. De economie zal herstellen, bedrijven zullen weer opveren en, al gauw kunnen werknemers weer aan het werk.”

Maar Taylor maakt ook een voorbehoud. Hoewel hij zegt te geloven in de veerkracht van de Amerikaanse economie, zal deze naar zijn mening niet vanzelf herstellen. “De nieuwe cijfers onderstrepen het belang van de samenwerking tussen de publieke en private sector om onze beschadigde economie te herstellen. Daarvoor zullen leiders en HR die in de frontlinie van de werkvloer opereren, innovatief en flexibel moeten zijn, om samen deze beproeving te trotseren.”

Het rapport is hieronder als download beschikbaar.