WHO pleit voor aanpak mentale problemen werknemer door training managers
Het is de eerste keer dat de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties training van managers aanbeveelt om het mentale welzijn van werknemers te bevorderen. De richtsnoeren over geestelijke gezondheid op het werk suggereren dat 15% van de mensen in de werkende leeftijd op enig moment een psychische aandoening heeft, maar dat de huidige maatregelen om deze aan te pakken niet toereikend zijn.
Het document biedt richtsnoeren voor maatregelen die werkgevers kunnen nemen, waaronder opleidingen voor managers en werknemers. Het bevat ook aanbevelingen over hoe zij kunnen helpen bij de terugkeer naar het werk na een psychisch verzuim en hoe mensen met ernstige psychische aandoeningen kunnen worden ondersteund bij het vinden van een baan.
De belangrijkste aanbevelingen voor organisaties:
– Aanpassingen maken voor werknemers met psychische aandoeningen en psychosociale handicaps, bijvoorbeeld regelmatige ondersteunende bijeenkomsten met supervisors, frequente pauzes en toegang tot een privéruimte om te rusten.
– Managers opleiden om de geestelijke gezondheid van hun werknemers te ondersteunen, hun kennis, houding en gedrag ten opzichte van geestelijke gezondheid te verbeteren en werknemers aan te moedigen hulp te zoeken. Er wordt echter opgemerkt dat managers niet in de positie mogen worden gebracht om geestelijke gezondheidsstoornissen te behandelen of te diagnosticeren.
– Werknemers trainen in bewustzijn van geestelijke gezondheid, hoewel de WHO opmerkt dat er een “zeer lage zekerheid van bewijs” is dat dit de resultaten voor individuen verbetert.
– Het aanbieden van klinische, of een combinatie van klinische en werkgerichte geestelijke gezondheidszorg voor mensen die weer aan het werk gaan na afwezigheid in verband met hun geestelijke gezondheid.
– Het aanbieden van begeleid werk voor mensen met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen en handicaps, in samenwerking met de betrokkene, zijn familie en andere vertegenwoordigers.
Voorwaardelijke aanbevelingen
Ook bevat het rapport aanbevelingen voor organisaties die gezondheidswerkers, humanitaire hulpverleners en spoedhulpverleners in dienst hebben, die een hoger risico op emotionele problemen lopen. Tot de suggesties behoren vermindering van de werkdruk, wijziging van de roosters en verbetering van de communicatie.
Er is weinig bewijs dat activiteiten als wandelen, yoga, mindfulness en cognitieve gedragstherapie de geestelijke gezondheid van mensen verbeteren, maar deze zijn in de leidraad opgenomen als “voorwaardelijke” aanbevelingen.