Corona-sneltest: een game-changer voor de werkvloer?
Tot voor kort werd het nog onwaarschijnlijk geacht, maar wereldwijd komen grote farmaceuten nu met corona-sneltests op de markt. In de VS zijn er de afgelopen weken vier goedgekeurd door de autoriteiten, Europa volgt mogelijk snel. De Zwitserse farmareus Roche verwacht eind deze maand al 40 miljoen corona-sneltests per maand te kunnen leveren, schreef het Parool vorige week.
Zo’n sneltest zou een nieuwe fase inluiden voor de noodzakelijke maatregelen – zoals de anderhalvemeter-regel en massaal werken en vergaderen op afstand – die werkgevers moeten treffen om corona-infectie te voorkomen. Want de meeste wetenschappers onderschrijven nog altijd het belang van social distancing. Maar het idee dat heel Nederland anderhalve meter afstand moet houden tot er een vaccin is, geeft economen reden tot grote zorg. Serieuze alternatieven hiervoor zouden dus meer dan welkom zijn.
Bewegingsvrijheid voor medewerkers
FD polste voor een recent artikel hierover een aantal experts. Andreas Voss, hoogleraar en arts-microbioloog zegt daarin de anderhalve meter afstand houden nog altijd te zien als de beste manier om een corona-infectie te voorkomen. “Maar”, zegt hij, “Als er betrouwbare sneltesten zijn, zou je mensen voorafgaand aan het bezoeken van – bijvoorbeeld – een evenement kunnen testen.”
Zo zouden betrouwbare sneltesten ook voor werkgevers op de werkvloer veel risico’s kunnen wegnemen en de bewegingsvrijheid voor medewerkers aanzienlijk kunnen vergroten. Denk aan een gezamenlijke brainstorm, of het inwerken van nieuwe collega’s op de werkvloer in plaats van online.
Een nadeel van het toepassen van verschillende maatregelen in verschillende situaties, kan echter ook leiden tot verwarring, waarschuwt Julia van Weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie. Hoe helderder en eenduidiger het beleid, hoe gemakkelijker het is om het goed uit te leggen en hoe groter de kans dat mensen zich eraan houden. Dat geldt één op één voor de werkvloer. Het toepassen van sneltests voor specifieke afdelingen of werknemers van een specifiek bedrijf kan bijdragen aan het naast elkaar bestaan van verschillende maatregelen.
Potentiële game-changer
Volgens Chantal Reusken van het RIVM zou de sneltest een potentiële game-changer zijn, maar het RIVM moet eerst beter weten wat de precieze prestaties van de genoemde sneltests zijn. Volgens viroloog Marion Koopmans staat het nog te bezien of de kwaliteit van de sneltests die nu bijvoorbeeld in de VS goedgekeurd zijn van voldoende niveau zijn. Het wachten is dus op meer inzicht in de betrouwbaarheid van de nieuwe tests.