Zelfsturende organisaties blinken uit in leiderschap

Medewerkers beoordelen zelfsturende organisaties zeer positief op hun leiderschapsstijl.

Leiderschap scoort een 7,5 in organisaties die niet langer over een traditionele managementlaag beschikken. In klassieke topdown-organisaties scoort leiderschap een stuk lager: 6,9. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport “Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016”, dat eind mei wordt gepubliceerd door Effectory.
‘In traditionele organisaties hangt leiderschap sterk samen met de functie die iemand vervult. Vanwege je titel heb je bepaalde rechten en bevoegdheden, die je uitvoert en tot je verantwoordelijkheden behoren. Een leidinggevende mag zelf weten hoe hij daarmee omgaat, en op welke manier hij zijn leiderschap deelt met het team,’ zegt Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory.
Spontaan leiderschap
Bij een moderne, zelfsturende organisatie wordt leiderschap heel anders ingevuld. Vaak ontstaat leiderschap hier op spontane wijze, gebaseerd op de inhoud van een issue. Ben je goed in het verbeteren van de klantgerichtheid van je organisatie? Dan profileer je je op dit gebied en ontstaat er vanzelf leiderschap op dit punt.
Heezen: ‘Maar als je meer hebt met de financiële kant van je organisatie, trek je op dit gebied eerder de kar. Leiderschap is dus gebaseerd op thema en ervaring. Dat kan betekenen dat het stokje na verloop van tijd weer doorgegeven wordt; leider blijf je zolang je teamgenoten toestaan dat je het bent. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht op de werkvloer.’
Meer invloed en persoonlijke ontwikkeling
Ook op andere gebieden blinken zelfsturende organisaties uit; zo wordt de mate van invloed die medewerkers binnen hun organisatie ervaren beoordeeld met een 7,2. In traditionele organisaties met een 4,8.
Ook is de stimulans voor medewerkers om zichzelf te ontwikkelen groter, deze wordt in zelfsturende organisaties beoordeeld met een 7,7 terwijl dat een 5,3 is in traditionele organisaties.

Gerelateerde artikelen