Zo creëert u een hoog leerpotentieel

Een organisatie hoort zijn medewerkers te stimuleren zich te ontwikkelen. Mee eens? Vergeet dan deze zes punten niet.

In veel organisaties staat learning hoog op de agenda. En dat is niet voor niets: een leven lang leren is nog nooit zo belangrijk geweest. Enerzijds zijn er door alle digitale vernieuwingen en maatschappelijke ontwikkelingen voor veel functies nieuwe skills nodig. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. 

Auteur: Ko Tanis is Regional Director Nederland bij Talentsoft

Tegelijkertijd flexibiliseert de arbeidsmarkt waardoor werknemers zich moeten blijven ontwikkelen om aantrekkelijk te blijven. Of dit nu binnen de organisatie is, of daarbuiten in een nieuwe functie. Om de beste talenten aan te trekken én te behouden, moeten HR en management ervoor zorgen dat er een organisatie ontstaat met een hoog leerpotentieel. Een organisatie die werknemers stimuleert om zich te ontwikkelen. De volgende tips helpen hierbij.

Les 1: Zorg voor een leercultuur 

Wilt u werknemers met volle energie en veel positiviteit getraind krijgen? Zorg er dan eerst voor dat er een cultuur ontstaat waarin uw collega’s aangemoedigd worden zich te ontwikkelen. En dat begint bij support door het management. Vergeet bij het management niet te benadrukken dat zij het goede voorbeeld moeten geven: ook deze leidinggevenden moeten ongoing getraind worden. 

Lees ook: Zo draagt learning bij aan de employee experience

Les 2: Laat werknemers de regie houden over hun eigen loopbaan 

Werknemers pakken maar wat graag de regie over hun eigen loopbaan. Het is in de meeste gevallen wel noodzakelijk dat managers een coachende rol aannemen om de koers van het ontwikkelingsplan te bepalen. 

Om de zelfregie te stimuleren is het verder belangrijk een overzichtelijk leerplatform beschikbaar te stellen, de leermogelijkheden duidelijk te communiceren en zichtbaarheid rondom leren binnen de organisatie te creëren. 

Les 3: ‘Track and trace’ de voortgang

Werknemers zijn vaak beter gemotiveerd om te leren, als ze zien welke bijdrage hun training levert aan de ontwikkeling van zichzelf en de organisatie. Maak inzichtelijk welke skills nog ontwikkeld moeten worden en zorg voor een planning die de realisatie hiervan mogelijk maakt. 

Evalueer regelmatig of werknemers op de juiste route zitten; bewust de voortgang monitoren is een belangrijk onderdeel van een professionele lerende organisatie. Vergeet ook niet de werknemer te belonen met een certificaat of diploma. 

Les 4: Faciliteer flexibele trainingstools

‘Poeh, ik heb het al zo druk. En dan nog een training erbij. Ik heb geen idee waar ik de tijd vandaan moet halen.’ HR-professionals horen het vaak. En geef deze collega’s eens ongelijk. Tip: bied digital training tools aan die on demand af te nemen zijn via laptop, iPad of smartphone. Zo kan die drukke collega leren wanneer én waar het uitkomt. Het Belgische Telecombedrijf Proximus heeft al veel ervaring met digital training. Om aan diverse vereisten te voldoen, ontwikkelden ze zelf learning tools.  

Les 5: Maak training behapbaar

Flexibiliteit kan ook inhouden dat je andere opleidingsvormen aanbiedt, waarbij je traint in kleine stappen. Stapsgewijs trainen maakt leren behapbaar en overzichtelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan crosstraining, waarbij collega’s van elkaar leren, of functieroulatie. 

Op deze manier leren de collega’s op een informele manier en in stapjes van elkaar. Hun vaardigheden worden op deze manier uitgebreid en hun inzetbaarheid wordt beter.

Tip 6: Zorg voor maatwerk

Iedere werknemer is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Stem learning tools hierop af. Bied bijvoorbeeld millennials de mogelijkheid om te leren via smartphone, videogames of interactie met een manager via een online coachingkanaal of vlog. Bied de meer ervaren werknemer waar nodig een ander soort trainingstool. 

Het maatwerk kan zich ook uiten in de juiste mix van formeel en informeel leren, zoals de hierboven genoemde crosstraining of functieroulatie. Formeel leren wordt over het algemeen georganiseerd in settings buiten/naast het dagelijks werk. Ook voor organisaties die met virtuele teams of teams op afstand werken, is een mix van formeel en informeel werken een uitkomst.

Weten hoe uw medewerkers zelf binnen no time digital learning-modules kunnen opzetten? Lees dan deze best practice van Proximus.