Zo motiverend kun je zijn: 7 manieren om te inspireren

Zo motiverend kun je zijn: 7 manieren om te inspireren
Corona leert ons wat we al wisten: hoe belangrijk menselijk contact is om je happy te voelen en gemotiveerd te blijven. Nu we aan het begin staan van ‘een contactuele inhaalslag’, is het tijd om je de vraag te stellen: hoe groot is mijn inspirerende vermogen en hoe maak ik er gebruik van?

Door Jancees van Westering

Als je de vraag wilt beantwoorden hoe inspirerend je bent, moet je je eerst afvragen om welk gedrag het dan precies gaat. Vervolgens kan je de diagnose stellen: hoe vaak vertoon ik dat gedrag? Wat stimuleert mij daarbij? En wat houdt mij tegen? Zo’n update kan je besluiten met de vraag: wat ga ik doen om mijn inspirerende vermogen te vergroten?

“Héél inspirerend: als je het vertrouwen krijgt om dingen zelf te doen op jouw manier”

Inspirerend gedrag

Inspiratie hangt sterk samen met het gevoel dat je erbij hoort, dat je een mooi vak uitoefent en dat je bijdrage wordt gewaardeerd. Met welk gedrag kan je anderen dat gevoel geven? Het beste antwoord krijg je door jezelf en anderen te bevragen: wat inspireert mij en jou? Als voorschot hierna 7 voorbeelden van inspirerend gedrag. Gedrag dat je niet alleen live maar ook digitaal in praktijk kunt brengen.

1. Belangstelling tonen
Klinkt eenvoudig, maar het stellen van een oprecht belangstellende vraag vereist nogal wat. Om te beginnen: aandacht. De vraag hoe het gaat, krijgt pas betekenis wanneer je ruimte biedt om die vraag ook echt te beantwoorden. Verder mag je belangstelling niet verwarren met controle en moet je voorkomen dat er in je vraag een oordeel sluipt. ‘Ben benieuwd hoe je dit aanpakt’, klinkt belangstellender dan ‘Het zal mij benieuwen of dit werkt.’ Belangstelling tonen is meer een kwestie van concentratie dan van tijd. Live contact verdient de voorkeur, maar je kunt je belangstelling ook prima tonen via internet of telefoon.

2. Voor goeie spullen zorgen
Toen ze ontdekten dat ik (9) goed was in tekenen kreeg ik van mijn ouders ‘zomaar’ een enorme doos kleurkrijt cadeau: dat gaf me vleugels zodat ik nog meer mooie tekeningen ging maken. Wil je iemand inspireren, weet dan waar hij/zij goed in is en zorg voor het kleurkrijt-effect!

3. Waardering uiten
Onderzoek toont aan dat (direct) uitgesproken waardering een effectief middel is om mensen te motiveren en te inspireren. Dat betekent dat je als inspirator geen kans mag missen om collega’s te complimenteren met een bijzondere inspanning of behaald resultaat. Zorg er wel voor dat je op tijd op de hoogte bent, zodat je ook op tijd kunt reageren.

4. Uit handen geven
Héél inspirerend: als je het vertrouwen krijgt om dingen zelf te doen op jouw manier. Om een klus uit handen te geven moet je dat vertrouwen wel kunnen opbrengen. Dat betekent niet alleen dat je de capaciteiten van een ander kunt inschatten, maar ook dat je de verleiding kunt weerstaan om dingen zelf te doen, conform je eigen kwaliteitsnormen. En dat je het geschonken vertrouwen niet terugneemt door overmatige controle.

5. Bescheidenheid opbrengen
Bescheidenheid draait om het besef dat je niet de hele puzzel, maar alleen een stukje van de puzzel doorziet. Kortom dat je waarneming en oordeel per definitie beperkt blijven. Dat maakt het mogelijk om zinnen uit te spreken als: Dit is de manier waarop het voor mij werkt. Maar misschien werkt het voor jou wel heel anders.

6. Fouten omarmen
Heel inspirerend: als je het onderste uit de kan haalt om een perfect resultaat te behalen. Maar streven naar perfectie kan ook verlammend werken: wanneer niet de liefde voor het vak, maar de angst om te falen je belangrijkste drijfveer wordt. Ook hier komt bescheidenheid bij kijken: accepteer dat je niet volmaakt bent, en anderen evenmin. Dan ontstaat ruimte om te experimenteren, fouten te maken en van je fouten te leren.

7. Succesverhalen delen
Het effect van succes kan je vermenigvuldigen door het succesverhaal met anderen te delen: door direct betrokkenen op het podium te hijsen en iedereen onderdeel te maken van het behaalde resultaat. Verhalen kun je delen in een volle zaal, maar ook digitaal. Als je het verhaal maar vertelt: zo inspireer je medewerkers om voor het volgende succesverhaal te gaan!

Hoe inspirerend gedraag ik mij?

Als je de vraag wilt beantwoorden hoe inspirerend je bent, kan je om te beginnen inventariseren hoe vaak je inspirerend gedrag vertoont. In welke mate je bescheidenheid opbrengt en ‘perfectionisme’ weet te temperen. Je hoeft het niet allemaal als een boekhouder te turven en op een rijtje te zetten. Toch is het belangrijk om vast te stellen met welke frequentie je iets doet en wat je naar je aard of door omstandigheden laat liggen.

Wat houdt mij tegen?

Dat je een kei bent in je vak en met succes je eigen stijl ontwikkelt kan het je soms ook moeilijk maken om het verschil te waarderen tussen hoe jij het ziet en hoe een ander het aanpakt.

De bekendste reden waarom je inspirerend vermogen tekortschiet, is dat je er gewoon niet aan toe komt om positieve aandacht aan anderen te besteden. Bij thuiswerken mis je ook nog de kans op spontane ontmoetingen met medewerkers. Oplossing: realiseer je hoe belangrijk het is om gebruik te maken van je inspirerende vermogen, maak tijd vrij en ga aan de slag met de hierboven genoemde voorbeelden van inspirerend gedrag: live en digitaal.

Misschien ontdek je vervolgens dat je niet zo ‘inspirerend in elkaar zit’. Dan is het toch de moeite waard om over je eigen schaduw heen te stappen en te experimenteren met inspirerend gedrag. Dat komt in het begin misschien wat geforceerd over. Maar je kunt authentiek blijven door duidelijk te maken dat je het belang van inspiratie inziet en daar graag wat van wilt maken. Hopelijk slaat daarmee ‘je inspirerende motor’ aan: dat je leert even blij te worden van wat anderen op hun manier presteren als van datgene wat jij op jouw manier presteert!

Gerelateerde artikelen