Robidus helpt organisaties bij het verbeteren van inzetbaarheid en daarmee het terugdringen van verzuim. Het bedrijf gelooft in een integrale benadering, waarbij preventie een essentiële rol vervult. Sinds kort is deze filosofie gevat in een model. Chief Business Officer (CBO) Robert Wondaal licht toe waarom een bewustzijnsverandering nodig is en samenwerking de sleutel is tot succes.
Timemanagement en productiviteit zijn altijd al belangrijke aspecten geweest van een succesvolle organisatie. Maar nu, meer dan ooit, is het vinden van de juiste balans tussen productiviteit en het welzijn van werknemers een uitdaging waar bedrijven voor staan. Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday, staat stil bij de rol van CHRO’s bij het ontwikkelen van strategieën die niet alleen de prestaties stimuleren, maar ook het welzijn van medewerkers koesteren.
Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau EY hechten werknemers steeds meer belang aan een goed salaris. Werkgevers denken dat werknemers door de verslechterende economie toch niet snel van baan zullen wisselen.
Als we de afgelopen jaren maatschappij breed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector, de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Dan is een feitenonderzoek vaak onontkoombaar. Hoe pak je dat zorgvuldig aan?
In het jaar 2022 gaf een kwart van de werknemers tussen de 18 en 34 jaar aan dat ze last hadden van burn-outsymptomen. De klachten waren bovendien ernstiger dan in voorgaande jaren. Het verzuimpercentage als gevolg van werkgerelateerde psychische klachten was ook gestegen, vooral in de sectoren zorg en onderwijs. Dat meldt TNO.
‘Employee empowerment’ zou ook moeten gelden voor mensen met constructieve kritiek, zegt Simone van Neerven, expert in innovatie en design thinking. In plaats van deze ‘rebellen’ te negeren, zouden organisaties ze juist volop kansen moeten bieden. “Zeker organisaties die zich willen vernieuwen.”
Jeroen van Rossum is een van de bestuurders van het snelgroeiende software- en servicebedrijf JEX. De CHRO is nu bezig de organisch gegroeide werkwijze vast te leggen in officieel beleid. Zijn uitgangspunt: luister naar je mensen en zorg goed voor ze.
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Het is een succesverhaal, de geschiedenis van Hyva. In een kleine 45 jaar is het productiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal concern met bijna 4.000 werknemers. Toch gaat de organisatie op de schop, zegt CHRO Erwin Rengers. En moet de cultuur veranderen: "Niet alleen IQ, maar ook EQ."
Nogal wat werknemers hebben last van lage betrokkenheid en productiviteit, terwijl stress en burn-out toenemen. Dit komt door de druk van economische onzekerheid, de dreiging van kunstmatige intelligentie en het gebrek aan menselijk contact op het werk. Drie tips voor managers en leiders om hun teams te helpen het werk weer menselijker te maken.
De mens staat bij Mazars centraal, aldus Chief People Officer Willemijn van der Deijl. Die positionering is natuurlijk een wapen in de 'war for talent'. Veel organisaties claimen dit dan ook: “Maar bij Mazars zit het écht zo in elkaar. En dat ging niet vanzelf.”
De een na de andere zaak van grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden verschijnt in de media. Wat doen de leiders van nu toch fout? Of ligt het meer aan het systeem om hen heen? Karst Bongers en Marian de Joode, beide van LTP Business Psychologen, werpen licht op de zaak.
Hoe kan een organisatie zorgen dat schaars talent haar ziet als aantrekkelijke werkgever? Dat vereist tenminste een integrale Employee Value Proposition, aldus Mark Mortensen, universitair hoofddocent organisatiegedrag INSEAD.
Nederland staat op de zevende plek van de lijst van landen met de beste balans tussen privé en werk. Dit is tenminste de conclusie van arbeidsmarktspecialist Remote, dat jaarlijks hiernaar onderzoek doet en de resultaten in een ranglijst publiceert.
Steeds meer werkgevers zien het belang in van gezonde medewerkers, maar de initiatieven om verzuim te voorkomen missen vaak hun doel. Juist de kwetsbare groepen worden doorgaans niet bereikt. Hoe zorg je als organisatie wel voor een effectieve verzuimpreventie? En welke rol kunnen online platforms hierbij spelen?
Er is een sterke correlatie tussen het mentaal welzijn van werknemers en bedrijfssucces. Investeren in mentaal welzijn brengt je op veel vlakken vooruitgang: je creëert een concurrentievoordeel bij het aantrekken van talent, een gelukkig bedrijf is winstgevender, werknemers zijn veerkrachtiger bij tegenslag en hoge verzuimkosten worden vermeden. OpenUp kan je hierbij helpen.
Onderzoekers Clément Bellet (Erasmus School of Economics), Jan-Emmanuel De Neve (MIT) en George Ward (University of Oxford) hebben een causaal verband gevonden tussen het welzijn van werknemers en de productiviteit.
Recruitmentorganisatie Robert Walters heeft een kantoor geopend dat is ingericht op basis van neurowetenschappelijk onderzoek. Volgens het bureau is het kantoor in Tower Ten op de Amsterdamse Zuidas het eerste in zijn soort.
Hoe kan het dat betrokkenheid onder medewerkers zo laag scoort, terwijl organisaties er zoveel geld in investeren? Over dat raadsel boog een divers gezelschap CHRO’s zich tijdens een roundtable op de summit Leadership in HR. Het is vooral tijd voor een goed gesprek.
Prestaties van medewerkers lijden steeds vaker onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever het beste doen om het welzijn van medewerkers te verbeteren? Volgens vitaliteitsexpert Daan de Boer is coaching verreweg de beste oplossing.
Een continu gesprek met haar medewerkers over welzijn en behoeftes, dat is prioriteit voor HelloFresh. Het gesprek vormt de basis van de activiteiten van HR. En met een vijfde plek op de ranglijst van Best Workplaces Nederland 2022 blijkt dat een gedegen aanpak.
De alsmaar groeiende berg data bemoeilijkt het nemen van beslissingen. De data ondermijnen daardoor ook het zelfvertrouwen van managers bij het nemen van beslissingen.
Veel bedrijven zweren erbij, en hebben zelfs bedden en slaapstoelen aangeschaft om powernaps te faciliteren. Onverstandig, volgens onderzoekers.
Nu werknemers weer op kantoor werken, steekt ook het grensoverschrijdend gedrag weer de kop op. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij een aantal gemeenten, waar onderzoek plaatsvond naar het euvel.
Dinsdagavond 21 maart gaat dit jaar de Ramadan in. Het werk gaat tijdens deze islamitische vastenmaand gewoon door. Maar mogelijk zijn werknemers minder fit omdat zij vasten, of omdat het dag- en nachtritme anders is dan normaal. Hoe kun je als werkgever hun last verlichten?
De bereidheid van werkgevers om te investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is spectaculair toegenomen. Gedwongen door de krappe arbeidsmarkt en het exploderende verzuim zoeken werkgevers manieren ter verbetering van het arbeidsperspectief. Maar hoe doe je dat op een goede en effectieve manier?
"Succesvolle werknemers geven organisaties een concurrentievoordeel in de huidige dynamische economische omgeving", aldus Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft. Maar om een cultuur en werknemerservaring te creëren die voldoen aan de wensen en behoeften van digital nomads, die geografisch verspreid werken, is een nieuwe aanpak nodig
Eén op drie werknemers kampt met burnout-klachten, driekwart lijdt aan stress. Stressmanagement helpt werkgevers het tij keren: ondersteunende programma’s én een cultuuromslag binnen de organisatie.
Nieuw onderzoek wijst uit: ondernemerschap mist ziekmakende stressfactoren en bevat volop autonomie, het gezondheidselixer voor op het werk.
Ruim tweederde van de werkgevers geeft iets extra’s aan zijn werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten.
Door een overdaad aan samenwerking raken steeds meer werknemers overbelast. Dat is te vermijden, blijkt uit een recent artikel in de Harvard Business Review.
Energieke werknemers zijn productiever. In haar promotieonderzoek kijkt Sandra Klijn wat leidinggevenden kunnen doen om werknemers zich energieker te laten voelen.
Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Ook neemt de verzuimduur toe.
88 procent van de mensen die het vak HR uitoefenen vindt waardering en erkenning van doorslaggevend belang voor hun werkgeluk. Maar minder dan de helft zegt voldoende feedback te krijgen van leidinggevenden.
Anoushka Bold is thuis in HR-strategie en nu ook cum laude afgestudeerd als onderzoeker in Global Health. Ze deelt haar belangrijkste inzichten voor succes in employee wellbeing. “We hebben het niet meer over ‘iets’ goed doen op het gebied van wellbeing, maar over het implementeren van écht bewezen, effectieve methodes als onderdeel van een holistische visie.”
Werkgevers hebben in 2021 minder vaak regelingen getroffen om werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Ze geven ook aan dat hun werknemers minder autonomie in hun werk hebben dan in eerdere jaren. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid 2021 van TNO die tweejaarlijks wordt gehouden bij ongeveer 4.500 bedrijven en instellingen in Nederland.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl