Robidus helpt organisaties bij het verbeteren van inzetbaarheid en daarmee het terugdringen van verzuim. Het bedrijf gelooft in een integrale benadering, waarbij preventie een essentiële rol vervult. Sinds kort is deze filosofie gevat in een model. Chief Business Officer (CBO) Robert Wondaal licht toe waarom een bewustzijnsverandering nodig is en samenwerking de sleutel is tot succes.
Er moet een betere balans komen tussen structuur en vrijheid in ons leven. Werkgevers kunnen daaraan bijdragen. We hebben meer vrije tijd dan onze ouders, maar die ontglipt ons voortdurend. Journalist en auteur Koen Haegens (De Groene Amsterdammer, 'Neem de tijd, Op zoek naar de verstrooide tijd') bepleit daarom een 'tijdstrijd', waaraan ook werkgevers kunnen deelnemen en zo bijdragen aan een betere balans.
In het jaar 2022 gaf een kwart van de werknemers tussen de 18 en 34 jaar aan dat ze last hadden van burn-outsymptomen. De klachten waren bovendien ernstiger dan in voorgaande jaren. Het verzuimpercentage als gevolg van werkgerelateerde psychische klachten was ook gestegen, vooral in de sectoren zorg en onderwijs. Dat meldt TNO.
De vaardigheden die leiders nodig hebben kunnen zich vaak lastig ontwikkelen, doordat hun eigen brein dit tegenwerkt. Dit melden neurowetenschappers Cian McEnroe en David Rock in een artikel in de Harvard Business Review.
Grootschalig Australisch onderzoek toont verontrustende cijfers over de ambities van vrouwen. Bijna de helft ziet een burn-out als belangrijkste risico voor die ambities. Dit is geen Australisch probleem alleen, ziet hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney.
Steeds meer werkgevers zien het belang in van gezonde medewerkers, maar de initiatieven om verzuim te voorkomen missen vaak hun doel. Juist de kwetsbare groepen worden doorgaans niet bereikt. Hoe zorg je als organisatie wel voor een effectieve verzuimpreventie? En welke rol kunnen online platforms hierbij spelen?
Prestaties van medewerkers lijden steeds vaker onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever het beste doen om het welzijn van medewerkers te verbeteren? Volgens vitaliteitsexpert Daan de Boer is coaching verreweg de beste oplossing.
Een continu gesprek met haar medewerkers over welzijn en behoeftes, dat is prioriteit voor HelloFresh. Het gesprek vormt de basis van de activiteiten van HR. En met een vijfde plek op de ranglijst van Best Workplaces Nederland 2022 blijkt dat een gedegen aanpak.
Toppresteerders ervaren vaak veel werkdruk. De verwachtingen zijn continue hoog, zij leggen de lat voor zichzelf hoog en als gevolg van hun goede prestaties krijgen ze vaak steeds meer (en uitdagender) taken. Het prijskaartje: stressklachten komen vaker voor bij toppresteerders.
Het recente aftreden van de twee vrouwelijke premiers Jacinda Ardern en Nicola Sturgeon bevestigt maar weer eens: vrouwen zijn strenger voor zichzelf dan mannen. En lopen daardoor een verhoogd risico op een burn-out.
Microstress is voor leiders gevaarlijker dan de reeds bekende stress. Microstress is een ophoping van kleine, nauwelijks waarneembare spanningen die zorgen dat mensen grip op hun leven en werk verliezen.
"Succesvolle werknemers geven organisaties een concurrentievoordeel in de huidige dynamische economische omgeving", aldus Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft. Maar om een cultuur en werknemerservaring te creëren die voldoen aan de wensen en behoeften van digital nomads, die geografisch verspreid werken, is een nieuwe aanpak nodig
Eén op drie werknemers kampt met burnout-klachten, driekwart lijdt aan stress. Stressmanagement helpt werkgevers het tij keren: ondersteunende programma’s én een cultuuromslag binnen de organisatie.
WeTransfer heeft enkele onrustige maanden achter de rug. Het HR-beleid werd om de zes maanden afgestemd op een volledig nieuwe situatie. Wat niet is veranderd: de werknemers staan centraal. Ook nu de krapte op de arbeidsmarkt lijkt af te nemen.
Energieke werknemers zijn productiever. In haar promotieonderzoek kijkt Sandra Klijn wat leidinggevenden kunnen doen om werknemers zich energieker te laten voelen.
70% van de Nederlandse werkgevers zegt thuiswerken te gaan beperken. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder 2.900 bedrijven met meer dan duizend werknemers, waaronder honderd Nederlandse bedrijven.
88 procent van de mensen die het vak HR uitoefenen vindt waardering en erkenning van doorslaggevend belang voor hun werkgeluk. Maar minder dan de helft zegt voldoende feedback te krijgen van leidinggevenden.
Ontslag op staande voet tijdens ziekte ligt gevoelig. Toch hoeven werkgevers niet alles te slikken, blijkt uit een recente uitspraak.
Managers moeten worden getraind om de werkgerelateerde stress, angst en depressie bij werknemers tegen te gaan. Daarvoor pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport, The WHO guidelines on mental health at work.
Anoushka Bold is thuis in HR-strategie en nu ook cum laude afgestudeerd als onderzoeker in Global Health. Ze deelt haar belangrijkste inzichten voor succes in employee wellbeing. “We hebben het niet meer over ‘iets’ goed doen op het gebied van wellbeing, maar over het implementeren van écht bewezen, effectieve methodes als onderdeel van een holistische visie.”
“Alles is Energie”, is een beroemde quote van Albert Einstein. Anne Jaakke varieert daarop met haar eigen “Energie is alles” omdat het de basis is voor het succes van leiders en teams.
Het verzuim bij schoonmaakbedrijf GOM is bepalend voor het rendement en dus de continuïteit van het bedrijf. Daarom besloot HR-directeur Marjolein Reijs een programma in te voeren om de gezondheid en vitaliteit van medewerkers te bevorderen en het verzuim verder aan te pakken. Al waren niet alle leidinggevenden even enthousiast.
Verzuim kost bakken met geld – door loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en productiviteitsverlies. Maar ondanks alle goede bedoelingen om verzuim te voorkomen, lijkt dit niet te zorgen voor lager verzuim. Waarom is preventiebeleid zo weerbarstig en wat kan het opleveren? Een verfrissende kijk op vitaliteits- en preventiebeleid.
HR-managers vinden ‘werkgeluk’ heel belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kunnen bedrijven doen om het geluk van medewerkers te vergroten? Denker des Vaderlands Paul van Tongeren doet een voorzet en geeft praktische tips.
Een op de vijf Nederlandse jongeren kampt met psychische problemen. Dit blijkt uit de gezondheidsetiquette uitgevoerd door het Centraal Bureau van Statistiek.
Werkgevers hebben in 2021 minder vaak regelingen getroffen om werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Ze geven ook aan dat hun werknemers minder autonomie in hun werk hebben dan in eerdere jaren. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid 2021 van TNO die tweejaarlijks wordt gehouden bij ongeveer 4.500 bedrijven en instellingen in Nederland.
Werken met passie is een gevleugeld begrip op de arbeidsmarkt. Maar die passie blijkt leuker voor werkgevers dan voor werknemers,
Over de taken van de vertrouwenspersoon bestaan nogal wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij medewerkers. Hoe zit het precies?
Eén op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Maar vaak is het mogelijk om te voorkomen dat iemand uitvalt. Suzanne van Hees geeft hiervoor vijf handvatten in haar recente promotieonderzoek 'De Mentaal Gezonde Zaak'.
Wat kan meer kennis van het brein HR-professionals brengen in de dagelijkse praktijk? In CHRO HR Podcast #62 legt Marcia Goddard uit wat. Onder andere veel meer grip op de organisatiecultuur. Die wordt immers sterk bepaald door ons gedrag dat wordt aangestuurd door het brein.
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.
Werkgevers zijn opgelucht over de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar ook voorzichtig en onzeker. Dit blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder de eigen leden.
Binnen nu en drie jaar gaat 40 procent van de nu al schaarse bedrijfsartsen met pensioen. Toch kunnen werkgevers veel doen om hun arbobeleid op peil te houden.
Onderzoek is nodig om de betaalbaarheid van pensioenen te voorspellen.
De afgelopen 18 maanden hebben werkgevers en medewerkers samen één gemeenschappelijk onderwerp samen doorstaan: COVID-19. De politieke en maatschappelijke gevolgen van deze pandemie hebben werkgevers en medewerkers, nog meer dan voorheen, gedwongen om na te denken over gezondheid, vitaliteit en veerkracht.
Verzuim was al bijna een half procent hoger dan voor de pandemie.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl