Door Tweede Kamer aangenomen 'Wet werken waar je wilt' alsnog met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen.
Hybride werken maakt sinds de coronacrisis over de hele wereld een opmars door. Maar het is niet overal ter wereld even geliefd onder werkgevers, zo blijkt uit onderzoek van business school INSEAD.
Steeds meer bedrijven - en zeker niet de minste namen - willen de mogelijkheden tot thuiswerken beperken en hun personeel verplichten enkele (vaste) dagen op kantoor te werken. Een begrijpelijk besluit, maar niet zonder risico's.
De overheid investeert 60 miljoen euro in hybride werken, vooral in de hoop te besparen op kosten. Terwijl hybride werken het risico op toxisch gedrag vergroot, zo blijkt uit een recent artikel van Mark Mortensen (INSEAD).
Grootschalig Australisch onderzoek toont verontrustende cijfers over de ambities van vrouwen. Bijna de helft ziet een burn-out als belangrijkste risico voor die ambities. Dit is geen Australisch probleem alleen, ziet hoogleraar HRM Karin Sanders in Sydney.
Midden in New York verrijst een nieuw gebouw van JPMorgan Chase. Het kantoor van de toekomst, volgens David Arena, hoofd vastgoed van de bank. En een voorbeeld voor bedrijven die werknemers willen verleiden om naar kantoor te komen.
TomTom maakt een ingrijpende transitie door, weg van de consumentenmarkt en met nieuwe kaarttechnologie vastberaden verder op de zakelijke markt. HR faciliteert de verandering met het aantrekken van specifiek talent en een beleid gestoeld op wendbaarheid, vertelt Arne-Christian van der Tang.
Terug naar kantoor, dat is het advies van Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op 20 april geeft hij een masterclass over het binden en boeien van medewerkers tijdens de Leadership in HR Summit. “Door niet meer bij elkaar te komen, ontneem je mensen de leerervaring.”
Ineens waren thuis- en werkplek een en dezelfde plek door de coronaregels en lockdowns. Mannen werden daar beter van, vrouwen veel minder, ziet Karin Sanders.
De decentrale HR-organisatie van Roche is nu een wereldwijd opererende netwerkorganisatie. HR is omgedoopt tot People & Culture, waarbij Suzanne Bouman als verbinder de mondiale transformatie van HR vormgeeft in onder andere Nederland. “Bij Roche werken is meer dan alleen een baan.”
Veel werkgevers hebben liever niet dat werknemers vaak thuis werken omdat dit hun productiviteit zou schaden. Maar zo de productiviteit al daalt, komt dit niet door het hybride werken maar door de bedrijfscultuur.
Eind 2023 moeten werkgevers met meer dan honderd medewerkers de CO2-uitstoot van hun medewerkers registeren. Een mooie kans om het mobiliteitsbeleid op de schop te nemen: ga je fietsen naar het werk aanmoedigen? Het wagenpark elektrificeren? Een mobiliteitskaart invoeren? Keuzes te over.
Het aantrekken en behouden van professionals hangt steeds meer af van het vermogen van een organisatie om een geweldige werknemerservaring te bieden, ook wel Employee Experience of EX genoemd. Om de employee experience goed te kunnen monitoren en faciliteren is het van belang dat een organisatie over technologie beschikt die daarbij ondersteunt.
"Succesvolle werknemers geven organisaties een concurrentievoordeel in de huidige dynamische economische omgeving", aldus Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft. Maar om een cultuur en werknemerservaring te creëren die voldoen aan de wensen en behoeften van digital nomads, die geografisch verspreid werken, is een nieuwe aanpak nodig
WeTransfer heeft enkele onrustige maanden achter de rug. Het HR-beleid werd om de zes maanden afgestemd op een volledig nieuwe situatie. Wat niet is veranderd: de werknemers staan centraal. Ook nu de krapte op de arbeidsmarkt lijkt af te nemen.
Veel organisaties zijn sinds de coronacrisis overgestapt op hybride werken. Uit onderzoek hiernaar door Wouter Smit, organisatiedeskundige en psycholoog aan de Hogeschool van Amsterdam blijkt hoe de invoering ervan het beste kan plaatsvinden.
70% van de Nederlandse werkgevers zegt thuiswerken te gaan beperken. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder 2.900 bedrijven met meer dan duizend werknemers, waaronder honderd Nederlandse bedrijven.
Veel bedrijven overwegen hun werknemers te verplichten weer fulltime naar kantoor te komen. Ten onrechte. Hybride werken kan veel meer opleveren. Alleen moeten bedrijven hiervoor wel een aanpak kiezen, volgens onderzoek- en adviesbureau Gartner.
Kunnen losvaste werkverbanden teams in deze tijd van hybride werken weer kostenefficiënt maken? Deze vraag beantwoorden Constance Noonan Hadley en Mark Mortensen in de Harvard Business Review. Over nieuwe manieren van werken die soelaas kunnen bieden.
De belangrijkste uitdaging van Iolanda Meehan, sinds een jaar Chief People Officer bij scale-up Catawiki, is de grote verscheidenheid binnen het snelgroeiende personeelsbestand. “We zijn een eind op weg met de professionalisering van de HR-afdeling."
Het gevoel van verbondenheid neemt af onder invloed van thuiswerken. Verwachtingen over en weer tussen werknemers en werkgevers brokkelen af, de weerzin tegen online meetings groeit en werknemers zien steeds minder perspectief bij hun werkgever.
Veel Britse werknemers overwegen vaker op kantoor te werken om te besparen op energiekosten, zo blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau personeelsadviseur Resource Solutions.
Welke vaardigheden zijn cruciaal voor effectief leidinggeven op afstand? Om dit in kaart te brengen, interviewde werkgeversvereniging AWVN in samenwerking met de Universiteit Utrecht leidinggevenden van vijftien bedrijven over hun ervaringen.
Hebben werkgevers het enorm hoge aantal openstaande vacatures aan zichzelf te danken? Deels wel, vindt Geert-Jan Waasdorp. Maar hij ziet ook diepere oorzaken, vertelt hij in aflevering 65 van de HR Podcast.
CHRO-hoofdredacteur Toine Al zet vraagtekens bij de oekaze van Tesla-baas Elon Musk tegen hybride werken. Dit zijn nu eenmaal geen tijden voor heilige huisjes. Werkgevers moeten alle mogelijkheden verkennen om noodzakelijke veranderingen vorm te geven. Dit en meer in de nieuwste editie van CHRO Magazine.
Veel organisaties missen de ervaring om thuiswerk te professionaliseren. Leidinggevenden moeten daarvoor nieuwe managementstijlen hanteren en intrinsiek beheersen. Welke zijn dat?
Bijna de helft van de Britse werknemers vindt dat thuiswerken het gevoel bij een organisatie te horen heeft aangetast, blijkt uit onderzoek van recruitmentbedrijf Morgan Philips.
Verticaal management staat op het punt van omvallen, terwijl horizontale aansturing steeds meer de norm wordt. Simon van Esch en Evert Hatzmann beschrijven het in hun boek 'Hoezo hiërarchie?'.
Wie wil waar wanneer en hoe werken? Na de coronapandemie wemelt het van de antwoorden op deze vragen. Hoogleraar HRM Karin Sanders pleit voor het zorgvuldig onderzoeken van de voorkeuren van medewerkers in plaats van af te gaan op aannames. Zij komt nu met een eerste onderzoek.
Grootbank ING streeft duurzame vooruitgang na voor klanten én medewerkers. De CAO die ING vorig jaar heeft afgesloten bevat daarom innovatieve elementen als rouwverlof en betaald ouderschapsverlof.
Werknemers vrezen dat managers flexibel werken traineren omdat die er niet mee om kunnen gaan.
In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Capgemini tien verschillende organisaties geïnterviewd over het hybride werken. De rapportage geeft inzicht in hoe de tien uiteenlopende organisaties het hybride werken vormgeven: welke afspraken maken zij, waar lopen zij tegenaan en welke voor- en nadelen signaleren zij?
Hybride werken prijkt hoog op de bestuursagenda. Met alle (media)aandacht zou kunnen worden gedacht dat hybride werken verplicht is, een nieuw fenomeen is en iedereen het doet. Dat is niet zo.
Google heeft er veel geld voor over om mensen weer terug op kantoor te krijgen. De techonderneming maakte bekend in de loop van het jaar 9,5 miljard dollar te investeren in kantoren en datacenters.
Door de coronapandemie zijn veel organisaties en medewerkers gewend geraakt aan thuiswerken. De SER adviseert dat medewerkers meer zeggenschap moeten krijgen over het thuiswerken. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers goed omgaan met deze extra zeggenschap?
HR kan een heel goede rol spelen bij hybride werken niet alleen mogelijk maken, maar vooral medewerkers en teams stimuleren ermee aan de slag te gaan, zegt Wouter Smit in CHRO HR Podcast #60. De onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam is warm pleitbezorger van hybride werken, maar dit vraagt ook om een inspanning.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl