5 vage kernwaarden die u liever vermijdt

Staat het cultuurtraject voor de deur? Blijf dan weg van deze vage kernwaarden. Uniek zijn: dat is een kunst.

Staat het herijken van de kernwaarden van de organisatie binnenkort op de planning? Let dan even op. Wie een goede set organisatiewaarden wil formuleren, vermijd liever een aantal  vage, nietszeggende woorden. Woorden die in praktisch elke brainstorm en heisessie naar boven komen, maar medewerkers allesbehalve duidelijke handvaten geven voor het ‘hoe’ in hun werk – en uw bedrijf dus niet onderscheidt van de concurrent. 

Onderzoek naar kernwaarden van bedrijven laat zien hoe het niet moet. 90 procent van de ‘organisatiebeloftes’ heeft iets met betrekking tot ethisch gedrag en ‘integriteit’ in zich. 88 procent noemt betrokkenheid bij de klant en 76 procent noemt ‘teamwork’. 

Deze vermijden graag!

Deze woorden zijn ‘not done’, schrijft brandingexpert Denise Lee Yohn op de website van Harvard Business Review. Ieder bedrijf doet er volgens haar goed aan om de volgende woorden te mijden.  

‘Ethisch’ of ‘integriteit’: Ieder bedrijf op aarde behoort ethisch te werk te gaan. Het feit dat een bedrijf dit noemt in de kernwaarden, zet juist vraagtekens bij de integriteit van de organisatie. 

‘Teamwork’: Idem dito. Als medewerkers blijkbaar niet in staat zijn om samen te werken, los je dat niet op met een kernwaarde. Daar zijn zaken als organisatieontwikkeling, training en het structureren van processen voor, stelt Yohn. 

‘Fun’: Klinkt misschien grappig, maar wellicht iets té. Dit is net zoals mensen die zeggen ‘grappig’ te zijn of een tiener die roept dat hij ‘cool’ is: die zijn dat meestal ook niet. 

‘Authentiek’: Zeggen dat je authentiek bent (of wilt zijn), werkt niet. Je bent het, of je bent het niet. Een organisatie is authentiek wanneer de leiders authentiek handelen en communiceren.

‘Klantgericht’ of ‘de klant centraal’: Kan een klant iets anders van uw bedrijf verwachten dan? Veel beter werkt het om te zeggen hoe de organisatie dit voor elkaar krijgt. 

Kernwaarden zijn, uiteraard, voor iedere organisatie anders. Ze moeten de gezamenlijke, unieke houding en gedrag omschrijven waarmee de medewerkers hun werk uitvoeren en dus wat de klant van uw bedrijf kan verwachten. Maar uniek zijn, dat is een kunst. 

Uniek zijn? Stel deze controlevraag

Yohn geeft een controlevraag waarmee organisaties kunnen bepalen of de kernwaarden uniek zijn of niet: Kan een ander bedrijf deze waarde kopiëren en uitvoeren op dezelfde manier dat uw bedrijf dit doet? Wie zegt ‘te geven om zijn klanten’, ‘innovatie na te streven’ of ‘passie voor het product te hebben’, zegt hetzelfde als ieder ander. 

Hoe het wel moet? Neem het bekende voorbeeld van Zappos: ‘Deliver WOW through service’: dat is duidelijke taal. In de ‘WOW’ zit de ziel en zaligheid van het bedrijf. Een duidelijke richtlijn voor medewerkers om na te leven en een unieke belofte aan de klant. (Bron: HBR.org)