Aantal banen in winkelbranche blijft toenemen

Het groeiende consumentenvertrouwen en de toenemende koopkracht jagen de vraag naar werk in de detailhandel verder aan. In de winkelbranche ontstaan komende tijd nog altijd de meeste vacatures, blijkt uit nieuwe voorspellingen voor de arbeidsmarkt door uitkeringsinstantie UWV.

Het wegvallen van een grote keten als V&D, waar 10.000 mensen werkten, kostte recent weliswaar veel banen. Maar bij voordeelwinkels, het luxesegment en webshops komt juist weer veel werk beschikbaar. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, wijst erop dat consumenten niet zozeer minder zijn gaan besteden, maar ze geven hun geld tegenwoordig op een andere manier uit.
Een en ander zorgt dit jaar naar verwachting voor 145.000 vacatures in de detailhandel en volgend jaar voor 152.000. Per saldo levert dat ongeveer 13.000 banen op, wat neerkomt op een groei van 0,7 procent in 2016 en 0,9 procent in 2017. Daarmee is de toename van werk bij winkels overigens wel lager dan vorig jaar, toen er hier nog 15.000 arbeidsplaatsen bijkwamen.
Geholpen door het economisch herstel komen er dit jaar in totaal waarschijnlijk 114.000 arbeidsplaatsen bij in Nederland. Vooral in de uitzendbranche wordt een grote banengroei verwacht. En voor het eerst sinds 2008 neemt de hoeveelheid werk in de bouw weer toe. Voor de financiële sector zijn de vooruitzichten nog altijd somber.
Het UWV voorziet ook voor de thuiszorg weer een groei van de werkgelegenheid. Vorig jaar leidden overheidshervormingen hier nog tot een grote leegloop, maar inmiddels is extra geld beschikbaar gekomen om weer meer krachten te kunnen aannemen.
In zijn prognose is het UWV wel iets minder optimistisch dan bij een eerdere raming in januari, toen de instantie nog uitging van banengroei met 129.000 stuks. Dit heeft er mee te maken dat het Centraal Planbureau (CPB) zijn raming voor de groei van de Nederlandse economie ook iets naar beneden heeft bijgesteld.