Afspraken over mobiel werken zelden vastgelegd

Sinds de opkomst van het internet in de jaren negentig heeft mobiel werken een steeds prominentere rol gespeeld in de samenleving. Een enkeling voorzag in de jaren negentig zelfs een grote trek naar het platteland, omdat mensen meer ruimte zouden willen nu ze tijd- en plaatsonafhankelijk konden werken.

Hoewel de verstedelijking in de tussenliggende jaren heeft doorgezet is het belang van mobiel werken toegenomen. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Citrix dat mobiel werken in Nederland populair is, met name om productiviteitswinst te boeken. Ondanks de populariteit van het mobiele weken is bij een kwart van de bedrijven mobiel werken niet toegestaan of wordt het niet gestimuleerd. 
Afspraken over mobiel werken zijn bovendien zelden vastgelegd. Slechts 3 procent van de organisaties gaf aan een duidelijk formeel en vastgelegd mobiel beleid te hebben, terwijl 39 procent zegt  “een soort van” mobiel beleid te voeren. Ongeveer 15 procent van de respondenten gaf aan dat hun bedrijf niet-positief staat tegenover mobiel werken.  Het merendeel van de respondenten die deelnamen aan het onderzoek van Citrix gaf aan weinig nadelen te ondervinden van thuiswerken. Grootste ergernissen zijn technische problemen en administratieve rompslomp. 
Mobiel werken zet organisaties voor belangrijke vraagstukken. Hoe kan mobiel werken tot een optimale prestaties leiden? Welke technologische ondersteuning is er nodig voor mobiel werken? Wie draagt de kosten voor de benodigde apparatuur voor mobiel werken? Hoe behoud je de bedrijfscultuur wanneer er mobiel wordt gewerkt? Stel je een beleid op over mobiel werken? En zoja, wat komt daar in te staan?
Dit najaar zullen Citrix en de CHRO Community gezamenlijk onderzoek doen naar de inrichting van mobiel beleid bij grote en middelgrote organisaties. Leden van de community worden uitgenodigd om op woensdag 26 oktober deel te nemen aan het rondetafelgesprek “gezond beleid voor flexibel en mobiel werken” . tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over de voor- en nadelen van mobiel werken. Hoe formuleert u een succesvol beleid? Hoe blijft u op dit gebied een aantrekkelijke werkgever voor talent? Leidt een flexibele organisatie tot gelukkerige en productievere werknemers? Deze en andere vragen zullen centraal staan tijdens het rondetafelgesprek. Meer informatie over het evenement vindt u via deze link