Arbeidsinspectie tikt PostNL op de vingers

PostNL heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de werkdruk en fysieke werkbelasting van de zelfstandige pakketbezorgers.

Dat geldt ook voor de vaste bezorgers. Hiermee overtreedt het bedrijf de Arbowet, aldus de Arbeidsinspectie in een vertrouwelijke brief. Zembla is in het bezit van deze brief en maakte de inhoud vandaag bekend. PostNL krijgt tot 1 september de tijd om maatregelen te nemen, wil het een boete voorkomen.
Uit de briefwisseling tussen de Arbeidsinspectie en PostNL blijkt dat het postbedrijf de Arbo-verplichtingen voor haar zelfstandige pakketbezorgers afwijst. Dit omdat er volgens PostNL geen sprake is van een gezagsverhouding. Zelfstandige ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun werk, de uitvoering en de invulling daarvan, zo stelt het postbedrijf.
Veilige en goede arbeidsomstandigheden
In gesprek met Zembla zegt Jeroen Veldstra, directeur HR bij PostNL: ‘Ergens houdt onze verantwoordelijkheid naar onze mening wel op. De zelfstandige is hier, wij zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Wij treffen daar heel veel maatregelen voor. Maar op enig moment gaat hij de deur uit en heeft hij zijn eigen verantwoordelijkheid.’
De Arbeidsinspectie schuift de argumenten van PostNL terzijde. Volgens de dienst oefent PostNL op de zelfstandige pakketbezorgers toezicht uit. Daarbij geeft het bedrijf zodanig leiding, aanwijzingen en instructies dat het daarom óók voor de zelfstandige pakketbezorgers Arbo-plichtig is.
Geen sprake van ondernemersvrijheid
‘De uitvoering van de opdracht wordt gedetailleerd voorgeschreven, zodanig dat er geen sprake meer kan zijn van ondernemersvrijheid en -verantwoordelijkheid,’ schrijft de Arbeidsinspectie aldus Zembla.