Australië overweegt verlofrecht voor klimaat-stakingen

Wie in Australië geen verlof kreeg voor de wereldwijde klimaat-staking in september, krijgt mogelijk hulp van de wetgever.

Momenteel ligt er in het Australische parlement een voorstel tot wijziging van de Fair Work Act, meldt SHRM. Deze wet beschermt onder meer het recht op collectief actievoeren van werknemers voor werkgerelateerde kwesties. 

Recht op actievoeren tegen klimaatverandering 

Het wetsvoorstel beoogt werknemers het recht te geven om actie te voeren om klimaatverandering tegen te gaan, aldus advocaat Nicola Martin uit Sydney. Het wetsvoorstel is geïnitieerd door linkse politieke partijen. 

Met het wetsvoorstel willen de initiatiefnemers onderstrepen dat klimaatverandering een grond moet kunnen zijn om beschermd actie te kunnen voeren. Volgens de advocaat is het een wat ongewoon voorstel en is het nog maar de vraag of het überhaupt haalbaar is. 

Werkingsgebied uitbreiden met maatschappelijke kwesties 

Martin: “Je kunt je afvragen of de Fair Work Act hiervoor bedoeld is. De wet ziet immers op de arbeidsrelatie tussen een specifieke werkgever en diens werknemers. De initiatiefnemers willen het werkingsgebied nu uitbreiden naar maatschappelijke kwesties.” 
 
Zelfs als de wetswijziging het zou halen, gelden er nog altijd strikte procedurele vereisten om beschermd actie te mogen voeren. Als alternatief zouden de vakbonden kunnen proberen het recht op deelname aan een volgende klimaat-staking in de cao te regelen, aldus Martin.