Bedrijf VS schikt voor 19 miljoen dollar in genderzaak

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Qualcomm is een schaderegeling overeengekomen met zoÂ’n 3.300 vrouwelijke werknemers.

De werknemers vonden dat zij gediscrimineerd werden in hun beloning en bij promotiekansen, blijkt uit de processtukken. De zaak stond eind vorige maand op het punt om voor de rechter te worden gebracht in staat Californië.

‘De schikking houdt onder meer in dat Qualcomm uitgebreide maatregelen zal treffen om vrouwelijke werknemers gelijke kansen op werk bij het bedrijf te garanderen. Met name in functies op wetenschappelijk, technologisch, wiskundig en aanverwante terreinen. Dit stond in een verklaring van advocatenkantoor Sanford Heisler, dat namens de werknemers optrad.

Goede wil van werkgever en aanklagers

De partijen kwamen tot deze overeenkomst vóór de rechtszaak aanhangig werd gemaakt. Wel moet een rechter de voorwaarden uit de overeenkomst nog goed keuren. ‘Uit het feit dat de regeling zonder rechtszaak tot stand is gekomen, blijkt de goede wil van Qualcomm en de aanklagers om er samen uit te komen,’ aldus de advocaat van de werknemers.

‘Hoewel we vinden dat we sterk staan, hebben we ervoor gekozen om ons te richten op het verder verbeteren van onze interne programma’s en processen. Daarmee investeren we in de randvoorwaarden om een divers en inclusief personeelsbestand op te bouwen. Die waarden delen en omarmen we,’ aldus een woordvoerder van Qualcomm in een verklaring.

Groepsvordering door bèta-vrouwen

Zeven vrouwelijke werknemers van Qualcomm hadden een groepsvordering ingesteld omdat zij van mening waren dat het bedrijf vrouwen in functies met een bèta-achtergrond achterstelde. Het in San Diego gevestigde bedrijf ontwikkelt producten en diensten voor draadloze telecommunicatie.