Bedrijfsrecherchebureau Hoffman past screening sollicitanten aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann heeft na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn werkwijze bij het screenen van sollicitanten en werknemers gewijzigd. Hierdoor is de werkwijze van het bedrijfsrecherchebureau niet langer in strijd met de wet.

De AP constateerde aan het begin van het onderzoek dat het bedrijf op verschillende punten de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) overtrad. Het bedrijfsrecherchebureau voerde onder meer screenings uit op basis van toestemming van de sollicitanten en werknemers. Toestemming als wettelijke grondslag voor screenings van sollicitanten en werknemers is echter in strijd met de wet. Ook maakte het bedrijf integrale kopieën van identiteitsbewijzen. Daardoor verwerkte het bedrijf het burgerservicenummer en rasgegevens terwijl dat niet mocht. Het bedrijfsrecherchebureau bleek ook het sociale mediaprofiel van betrokkenen aan het dossier toe te voegen. Hierin stond irrelevante informatie voor de betreffende functie en dat is in strijd met de wet.
Wettelijke grondslag screenings
Hoffmann voerde toestemming van de sollicitanten en werknemers aan als wettelijke grondslag voor de screenings. Dit is niet mogelijk omdat in een screeningsprocedure niet gesproken kan worden van ‘vrije toestemming’ zoals de wet eist. Het is voor de betrokkene namelijk moeilijk om ‘nee’ te zeggen onder druk van het kunnen mislopen van de mogelijke baan of de andere functie.
Het kan in bepaalde gevallen gerechtvaardigd zijn om sollicitanten en werknemers  te screenen. Een dergelijke screening mag alleen plaatsvinden op onderdelen die noodzakelijk zijn om de in kaart gebrachte risico’s te verkleinen. De opgevraagde informatie tijdens screenings moet in verhouding staan tot het risico van de functie waarvoor de screening wordt verricht.
Overige overtredingen
De AP constateerde dat naast de bovengenoemde gegevens ook een deel van de andere gegevens die Hoffmann verwerkte, niet door Hoffmann verwerkt hadden mogen worden in het kader van screenings, voor zover daar geen noodzaak toe was voor het onderzoek of er geen uitzonderingsgrond voor was. Het gaat daarbij om gegevens over de gezondheid, strafrechtelijke gegevens, financiële gegevens, gegevens over de militaire dienstplicht en relationele gegevens. Voor al deze gegevensverwerkingen heeft Hoffmann BV haar werkwijze aangepast zodat zij niet langer in strijd met de wet handelt.