Belastingplan wil verder werken aan vereenvoudiging

Het kabinet wil ook dit jaar maatregelen nemen die de belastingen voor onder andere ondernemers minder complex maken.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën onderstreept het belang van vereenvoudiging in een brief over dit onderwerp aan de Tweede Kamer. Zo bevat het Belastingplan dit jaar ook een Fiscale vereenvoudigingswet.

In deze wet zit onder meer een wetsvoorstel waardoor ondernemers op een fiscaal aantrekkelijke manier afscheid kunnen nemen van het pensioen in eigen beheer. De complexe pensioenregeling voor directeur-grootaandeelhouders zadelt ondernemers nu op met veel administratie én een zogeheten dividendklem, waardoor geld blijft vastzitten in het eigen bedrijf.
  
Nederland in de toekomst aantrekkelijk houden 
Samen met het Belastingplan stuurt staatssecretaris Wiebes ook een brief over het fiscaal vestigingsklimaat naar de Tweede Kamer. Daarin staat hoe het kabinet het  vestigingsklimaat in Nederland ook in de toekomst aantrekkelijk wil houden. 

Het kabinet kiest ervoor om enerzijds de actieve aanpak van belastingontwijking krachtig voort te zetten en anderzijds in de komende jaren te werken aan een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting tot een voldoende concurrerend niveau met andere landen in Europa. 

Lagere belastingdruk voor bedrijven 
Het Belastingplan zet al stappen in die richting. Het bevat diverse anti-misbruikmaatregelen om belastingontwijking tegen te gaan en de verlenging van de eerste schijf in de vennootschapsbelasting zorgt voor een lagere belastingdruk voor bedrijven.

Gerelateerde artikelen