Beperk zzp-markt, zegt scheidend voorzitter flex-branche

Zzp’ers concurreren oneigenlijk met vaste werknemers en uitzendkrachten, zegt scheidend ABU-voorzitter Aart van der Gaag tegen het FD.

De flexibilisering is doorgeslagen, waardoor aan de onderkant een groep onverzekerde zzp’ers voortdurend de ene contractvorm verruilt voor een andere. Deze alarmerende uitspraak doet Aart van der Gaag vandaag in het FD. 

Bodem onder de arbeidsmarkt
Na twintig jaar betrokkenheid bij uitzendkoepel geeft Van der Gaag zijn opvolger de opdracht mee verder te bouwen aan ‘het brede huis van werk, waarin naast uitzenden ook andere vormen van flexwerk zijn vertegenwoordigd’. 
Eén aspect daarvan is dat er een bodem onder de arbeidsmarkt nodig is, dit in de vorm van een sociaal stelsel waar ook zelfstandigen al dan niet vrijwillig bijdragen, aldus Van der Gaag tegen het FD. 
Als stok achter de deur stelt hij voor dat zzp’ers die geen reserves opbouwen voor pensioen, scholing en arbeidsongeschiktheid het recht op zelfstandigenaftrek verliezen. Het volgende kabinet zou daar in 2017 de basis voor moeten leggen.

Uitzendwerk uit de markt geprijsd
Volgens Van der Gaag is er een situatie ontstaan die een ongezonde ongelijkheid in stand houdt voor de verschillende categorieën van flexwerkers. Uitzendwerk is te duur door cao’s en verplichte sociale premies, en zzp’ers kunnen onverzekerd werken voor 10 euro per uur, mede dankzij fiscale voordelen. 
‘Aan de onderkant heb je een groep die geen premie kan betalen, en aan de bovenkant de smaakmakers die geen aftrek nodig hebben,’ aldus Van der Gaag.