Novo Nordisk: ‘Iedereen heeft zelfde focus’

Novo Nordisk heeft een kristalheldere missie: diabetes de wereld uit helpen. HR-directeur Inge Ernst: 'Alle neuzen wijzen hier in dezelfde richting.'

Hoe zorg je op dagelijkse basis dat medewerkers hun werk meer ervaren dan alleen een baan? Novo Nordisk weet heel goed hoe dat moet. Het behoort dit jaar weer tot de lijst met Best Workplaces van 2018 van Great Place to Work Nederland. Het farmaceutische bedrijf gespecialiseerd in diabetes won dit jaar de Special Award voor Inspireren. 

Beeld: Joke Schut

“Wij doen alles om diabetes te bestrijden, uit de wereld te helpen”, zegt Inge Ernst, hoofd human resources Nederland van de Deense multinational. “Tot het zover is, proberen wij het leven van patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Dat inspireert werknemers, het inspireert Novo Nordisk als bedrijf. We luisteren naar elkaar, spreken met elkaar. Geen u maar jij. Een platte organisatie, een toegankelijke directie ook. Een kopje koffie? Altijd welkom bij de directie!”

Buitenbeentje in de industrie

Hier is het bedrijf relatief onbekend, maar wereldwijd is Novo Nordisk een grote speler. In 2017 nog uitgeroepen tot Best Place to Work en nu dus kandidaat voor de Special Awards van Great Place to Work. In de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht, Deens, 44.000 medewerkers in 75 landen, buitenbeentje in de farmaceutische industrie. 

Want al negentig jaar alles in de strijd werpend tegen diabetes. Zomaar een voorbeeld van die betrokkenheid: het professionele Team Novo Nordisk, bestaande uit wielrenners en atleten die met diabetes leven.

Maatschappelijk relevant

“Elke medewerker hier heeft dezelfde doelstellingen, dezelfde focus,” zegt hoofd Human Resources Inge Ernst. “Changing diabetes. Naast een commercieel bedrijf zijn we maatschappelijk relevant. Farmacie is een klein wereldje, de medewerkers maken het verschil. Bij Novo Nordisk gaat het gelukkig niet alleen over omzet en winstcijfers, het gaat er ook om dat we kunnen hélpen.”

Dat schept een band onder de 130 medewerkers van de Nederlandse tak. En die betrokkenheid is weer te merken aan het uiterst geringe verloop. Personeel vertrekt zelden, ook Ernst werkt nu alweer 17 jaar bij de Deense multinational. Na haar studie psychologie en eerst een baan in die branche. 

“Ik was 25 jaar toen ik hier kwam en meteen HR-hoofd werd,” lacht ze. “De tijd vliegt voorbij. Ik heb ook veel internationaal werk gedaan, als projectmanager Europa. Tot ik een dochtertje kreeg en aangaf liever in Nederland te blijven. Bij Novo Nordisk geen probleem. We zijn klein, we doen het met z’n allen. Luisteren, spreken en vooral: inspireren!”