Protime: ‘Weinig stoelen, dus weinig gezaag’

Protime blinkt uit in het luisteren naar haar medewerkers. Directeur Lucas Polman: ‘We willen geen gezaag aan stoelpoten.'

Protime Nederland behoort tot de lijst met Best Workplaces 2018 van Great Place to Work Nederland. De marktleider in HR-software voor tijdsregistratie, planning, toegang en samenwerking won dit jaar de Special Award voor Luisteren. Hoe betrekt het bedrijf haar medewerkers bij besluitvorming? 

Beeld: Joke Schut

Directeur van Protime Nederland Lucas Polman noemt de inspirerende cultuur als belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie en –filosofie. En dat al twintig jaar lang. “Hoe meer gelaagdheid, hoe meer politiek. Wij willen juist zo weinig mogelijk politiek, geen gezaag aan stoelpoten. Dus zorgen we dat er weinig stoelen zijn!” 

'Zendtijd moet evenredig verdeeld zijn'

Protime groeit en snel ook. Jaarlijks tussen de 10 en 15 procent. Qua omzet en medewerkersbestand. En het verloop? Is er nauwelijks. Polman kan zelfs geen percentage noemen. Te verwaarlozen. Ondernemerschap, kennis delen met elkaar, een softwaretool als samenwerkingsplatform. Het bedrijf uit Waddinxveen heeft het allemaal. 

“Spreken en luisteren is belangrijk,” zegt de directeur. “De zendtijd moet wel evenredig verdeeld zijn. Dus horizontaal bewegen, en op elk niveau met elkaar praten. Elkaar verder helpen, going the extra mile. Goede communicatie is voor een bedrijf
als het onze erg belangrijk, omdat mensen vaak op pad, naar de klant zijn. We hebben hier geen kantoortuin.”

Samenwerken

A great place to work? Bij Protime hechten de werknemers aan die verkiezing. Omdat het iets zegt over hun bedrijf, over henzelf. Er is breed draagvlak om de werkplek nog beter te maken. En er is de wens die award te winnen.

“Customer focus, camaraderie, collaboration,” vertelt Polman. “Zie hier onze waarden. Wij stimuleren vooral het ondernemerschap onder onze medewerkers.”Bij de rekrutering van personeel wordt ook naar EQ gekeken. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn van doorslaggevend belang. 

Ambitie en coöperatief werken wordt gewaardeerd. Loners, die vooral voor hun eigen loopbaanplanning gaan, weer niet. “Vandaar ook onze aandacht daarvoor in recruitmentprocessen,” zegt Lucas Polman. “En, eenmaal in dienst bij Protime Nederland, zijn er kansen te over om te groeien. We werken in negentien landen, dus een consultant kan teammanager worden en uiteindelijk de overstap naar de internationale consultancy maken.” 

Een jaarlijkse spiegel

Protime is een HR-gerelateerd softwarebedrijf. Gespecialiseerd in het automatiseren van het proces van ‘tijd naar geld’, in workforce management, in tijdregistratie en planning, in ziekte- en verlofregistratie. Allemaal gebaseerd op ook die andere belangrijke pijler: de cultuur als onderdeel van de bedrijfsfilosofie, van spreken en luisteren. “Misschien dat we daarom die award wel verdienen”, zegt Polman bescheiden. “Omdat we onszelf jaarlijks die spiegel voorhouden.”