Beste voorspellingen werkgelegenheid sinds 8 jaar

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2017 verder oploopt.

Het netto werkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2017 komt uit op +5 procent. Twee procentpunten hoger ten opzichte van het afgelopen kwartaal en ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit betekent de hoogst gemeten score in acht jaar. Dit blijkt uit het wereldwijde  ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1) van ManpowerGroup.

Bouw en financiële dienstverlening in de plus

De toename van het netto werkgelegenheidscijfer van het eerste kwartaal is deels het resultaat van de positieve voorspellingen in de bouw. Waar de bouw het afgelopen kwartaal nog op een werkgelegenheidscijfers van -4 kon rekenen, is dit nu toegenomen naar +11.

‘Dit is de meest positieve voorspelling voor de bouwsector sinds 2008,’ aldus José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van ManpowerGroup Nederland. ‘Al langer was er sprake van herstel in de bouw. Onder andere te verklaren door de aantrekkende huizenmarkt. Toch bleven de werkgevers nog terughoudend in het aantrekken van werknemers.’

Dat vertrouwen lijkt nu voldoende gegroeid, met een fors toegenomen werkgelegenheidsverwachting als gevolg. Ook in de financiële en zakelijke dienstverlening zijn de geluiden positief. Het optimisme blijft aanhouden, met een lichte stijging van +9 in het vorige kwartaal naar +10 in dit kwartaal.

Enige sector in Nederland in de negatieve cijfers

De sector mijnbouw en delfstofwinning (-2) en de sector landbouw, bosbouw, visserij (-3) verwachten daarentegen dit kwartaal minder werknemers aan te nemen. De laatstgenoemde had het afgelopen kwartaal nog een neutraal werkgelegenheidscijfer van 0.

Daarmee is het enige sector in Nederland die met een daling in de negatieve cijfers komt. De regio’s zijn echter allemaal positief. In het oosten neemt de verwachting zelfs met vijf procentpunten toe naar +8.

Internationaal gezien laat de Brexit nog steeds geen negatieve gevolgen zien voor de werkgelegenheidsverwachting, aldus Brenninkmeijer. Buiten Europa laat alleen Brazilië een negatieve verwachting zien van -9.

Amerikaanse verkiezingsuitslag straks zichtbaar in werkgelegenheid

De Verenigde Staten verwachten met +16 in alle sectoren groei. ‘De cijfers van volgend kwartaal zijn interessant, omdat de eventuele invloed van de Amerikaanse verkiezingsuitslag dan zichtbaar zal worden.’

De ManpowerGroup Employment Outlook Survey is uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland.