Bouwers verwachten meer werkgelegenheid

Veel Nederlandse bouwondernemers verwachten in de komende maanden meer personeel aan te nemen, mede door de verder oplevende woningmarkt. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek.



Een meerderheid van de bouwondernemers verwacht dat de omzet in het komende kwartaal groeit en een kwart van de ondernemers ziet de personeelssterkte toenemen. Sinds begin 2009 daalde de werkgelegenheid in de bouw onafgebroken. In het tweede kwartaal daalde het aantal banen in de bouw niet verder. Desondanks ligt het aantal banen in de bouw met 507.000 nog altijd lager dan voor de crisis. “We zien al een tijdje dat het aantal vacatures in de bouw toeneemt. En steeds meer bouwbedrijven geven aan dat ze het moeilijk vinden om gespecialiseerd personeel te vinden, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

 

Het statistiekbureau plaatst wel een kanttekening bij de positieve ontwikkelingen. Het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is verleend zet vooralsnog niet door. Volgens het CBS is het aantal bouwvergunningen een belangrijke aanwijzing voor toekomstig bouwactiviteiten.