CHRO Janine Vos kijkt tien jaar vooruit

CHRO Janine Vos kijkt tien jaar vooruit
We hebben soms de neiging om technologische ontwikkelingen te onderschatten. CHRO Janine Vos van Rabobank kijkt daarom tien jaar vooruit.

Nieuwe technologie raakt uiteraard ook HR bij Rabobank. In een interview op Banken.nl geeft CHRO Janine Vos haar visie op de toekomst. Ze gaat in op ontwikkelingen als solliciteren op basis van DNA en onderhandelen met bots.

Terugrekenen

Volgens Vos gaan technologische ontwikkelingen sneller dan we in eerste instantie zouden denken. Ze noemt daarbij de iPhone, die in 2007 ten tonele verscheen. Zo’n tien jaar later kunnen we niet meer zonder de populaire smartphone.

Vos: “Vaak werkt het ook zo, je overschat de wereld over één jaar en onderschat de wereld over tien jaar. Daarom kijk ik met mijn team altijd naar die wereld over een jaar of tien en dan rekenen we terug. Wat moet er nu gebeuren om daar uiteindelijk te komen? Verder kijken dan die tien jaar heeft weinig zin”, aldus Vos op het platform voor de bankensector.

Artificial intelligence

Vos ziet in de toekomst tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld als het gaat om de rol van Artificial Intelligence (AI) in het bijhouden en doorontwikkelen van kennis en skills. Tegelijk ziet ze ook “haken en ogen”, zoals bij solliciteren op basis van DNA.

Verder verwacht Vos dat AI niet allesbepalend zal worden. “We hebben op het werk geleerd om zelf een beetje robot te zijn, heel procesgericht. Wat ons onderscheidt van AI is juist dat we niet perfect zijn. Als je een avond hard wil lachen, dan ga je met je vrienden naar de kroeg. Humor is het moeilijkste aspect voor AI. Gezegdes, gevatheid, woordgrapjes.”

Feilbaarheid

Vos denkt dan ook dat de creativiteit van de mens “bijna ongrijpbaar” is. “Dat is toch leuk! Met een robot kun je technisch gezien misschien wel alles, maar de feilbaarheid van de mens is mogelijk wel het allerleukst”, aldus de CHRO.

Lees het volledige interview op Banken.nl.

Bron: Banken.nl