CHRO Profiel: Frank Frissen

CHRO Profiel: Frank Frissen
Frank Frissen was tot 2020 HR-directeur bij chemiebedrijf OCI N.V. en OCI Nitrogen. Met kunstmest wil het bedrijf een bijdrage leveren aan de toenemende vraag naar voedsel in de wereld.

In Geleen, waar het hoofdkantoor van OCI zich bevindt, heeft Frank Frissen nog zijn middelbare school afgerond. “Vanuit Sittard-Geleen kunnen we onze Europese klanten uitstekend bedienen, dankzij de goede weg-, spoor- en waterverbindingen,” vertelt de HR-directeur van het bedrijf. “Daarnaast hebben we als partner op de Chemelot site directe toegang tot gerenommeerde technische en logistieke dienstverleners en gekwalificeerd personeel.” De brede samenwerking tussen verschillende chemische bedrijven, gestimuleerd door Chemelot, kan volgens Frissen helpen om de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt hoofd te kunnen bieden.

Lees ook: interview LWV met Frank Frissen

Hoe zorgt OCI ervoor dat de beste kandidaten geselecteerd worden voor de juiste functie? De chemiesector vraagt namelijk nogal wat: een specifiek opleidingsniveau en een grote verantwoordelijkheid in de fabrieken. Frissen waarschuwt voor de verleiding om de “one stop shop” te kiezen, waarbij een opdrachtgever verschillende mensen levert voor verschillende functies. “Onze ervaring heeft echter geleerd dat dit in de meeste gevallen middelmatige kandidaten oplevert doordat de echte kennis cq het netwerk van het relevante segment van de arbeidsmarkt ontbreekt,” vertelt Frissen. Veel ondersteunende functies worden derhalve ingehuurd bij gespecialiseerde bedrijven.

Naast functionaliteit vindt het bedrijf duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk. Met de kunstmest die OCI produceert wil het bedrijf een bijdrage leveren aan duurzame landbouwproductie en de wereldvoedselproblematiek. Ook zet het bedrijf zich in om mensen met een arbeidsbeperking in te huren. “Momenteel hebben we een aantal Wajongers in dienst. Ook met onze toeleveranciers voeren we gesprekken over dit thema.” Verder is het OCI betrokken bij lokale activiteiten. Zo sponsorde het bedrijf de Lions, een handbalclub die de afgelopen twee jaar landskampioen werd.

 

De bronafbeelding bekijken

Over OCI Nitrogen
OCI Nitrogen is een Nederlands chemiebedrijf gevestigd in Geleen. Het bedrijf is een van de marktleiders in kunstmest en wereldwijd een van de grootste producenten van melamine – een grondstof voor lijmen en harsen. OCI Nitrogen is een dochteronderneming van OCI N.V. een beursgenoteerd AMX-fonds. Het bedrijf streeft ernaar om de markten efficiënter en duurzamer te maken, en tracht de landbouw te ondersteunen om zo de toenemende vraag naar voedsel in de wereld te ondersteunen. In 2016 haalde het moederbedrijf OCI N.V. een omzet van $3,03 miljard met een netto verlies van $208 miljoen. 

Carrière

febr 2022 – heden Senior Adviseur Rieken & Oomen / Rijnconsult
2010 – heden Frissen Business HR, Eigenaar
2018 – heden Lid Raad van Toezicht, MEE Zuid-Limburg
2020 – 2022 Manager HRM, Stichting Pergamijn
2020 – 2022 Management Consultant, Coredaet
2018 – 2020 Lid Raad van Toezicht, Zorg aan Zet
2010 – 2020 Director Human Resources & General Affairs, OCI Nitrogen
2013 – 2016 Corporate Director Human Resources OCI Fertilizer & Chemicals, OCI N.V.
2013 – 2020 Director Human Resources & General Affairs, OCI Nitrogen
2002 – 2010 Director Human Resources, DSM
1997 – 2002 Manager Human Resources, Essent
1990 – 1997 Human Resources Officer, DSM

 

Opleiding

1995 – 1997 Human Resources, University of Hasselt
1991 – 1993 Human Resources Management, Fontys Hogescholen
1984 – 1988 Human Resources Management (BBA), Hogeschool Zuyd