CHRO Profiel: Gerard Penning

Gerard Penning is sinds 1 augustus 2020 Chief Human Resources Officer bij ABN AMRO. Penning treedt tevens toe tot de Executive Committee van de bank. Hoe gaat zijn bank om met de technologische ontwikkeling in de samenleving?

Een combinatie van technologische ontwikkelingen en veranderende consumentenpatronen leidt tot grote veranderingen in de bankenwereld, aldus Gerard Penning, de CHRO bij ABN AMRO.

Talrijke kansen

Naast de veelgehoorde zorgen dat technologisering zal leiden tot banenverlies, zijn er ook talrijke kansen. Nieuwe technologische ontwikkelingen leveren voor de klant een meer gebruiksvriendelijke ervaring. Klantgedrag verandert en voor het checken van je saldo heb je al lang geen fysieke bank meer nodig.

Daarnaast zoekt de ABN AMRO regelmatig de samenwerking met start-ups. Zo hoopt de bank sneller nieuwe ICT-toepassingen te kunnen oppikken. In december 2016 kondigde de ABN AMRO aan dat ze zouden gaan samenwerken met zes startups.

Gerard Penning

Over zijn nieuwe rol als CHRO bij ABN AMRO zegt Penning: “Ik ben trots om bij ABN AMRO te komen. De purpose van de bank, Banking for better, for generations to come, vind ik heel inspirerend. Als Chief HR Officer betekent Banking for better voor mij ook dat ik mij vol ga inzetten om een werkomgeving te creëren en te stimuleren die voor iedereen open en inclusief is, en waar teams kunnen uitblinken door klanten te ondersteunen bij hun duurzaamheidstransitie. Bij Shell is ‘thriving in the energy transition’ al vele jaren een van de belangrijkste strategische pijlers, en ik ben dan ook erg blij dat ik deze transitie bij ABN AMRO mag blijven ondersteunen.”

 

Over ABN AMRO
ABN AMRO is samen met ING en de Rabobank één van de drie Nederlandse grootbanken en richt zich op zowel particuliere klanten als zakelijke klanten. In 2007 wordt ABN AMRO voor 72 miljard euro overgenomen door een consortium van RBS, Santander en Fortis. Een jaar later wordt het Belgische Fortis zwaar geraakt door de crisis.

De Nederlandse Staat redt het Nederlandse deel, dat voornamelijk uit de Nederlandse onderdelen van ABN AMRO bestaat. Na enkele jaren volledig staatseigendom te zijn geweest, wordt ABN AMRO eind 2015 weer gedeeltelijk naar de beurs gebracht. ABN is nu voor 70 procent in handen van de overheid.

De bank heeft enkele activiteiten aangemerkt als kernexpertise, waaronder Private Banking, Energy, Commodities & Transportation (ECT) en Clearing. In 2019 behaalde ABN AMRO een operationele omzet van 8,605 miljard euro. De onderliggende nettowinst kwam uit op 2.046 miljoen euro. Het personeelsbestand van de bank bestond in 2019 uit 17.977 FTE.

Carrière  
jan 2021 – heden Board Member Alliander NV
2020 – heden Chief Human Resources Officer, ABN AMRO
2018 – heden Bestuurslid, SEforALL
2013 – 2020 Executive Vice President HR Downstream, Shell
2009 – 2013 Executive Vice President HR Upstream International, Shell
2007 – 2009 Executive Vice President HR Global Functions, Shell
2003 – 2006 Vice President HR Information Technology, Shell
2000 – 2003 Global Recruitment Manager, Shell
1998 – 1999 Commercial Manager, Middle/Eastern Europe, Shell
1996 – 1998 Marketing Manager Retail DACH, Shell
1994 – 1995 HR Manager Retail, Shell

 

Raad van Bestuur  
Robert Swaak CEO
Chirstian Bornfeld Chief Innovation & Technology Officer                                                                                 
Tanja Cuppen CRO
Clifford Abrahams CFO