CHRO Profiel: Martine Zeegers

Martine Zegers is VP HR - Global Organisation Transformation / Agile Transformation. Voorheen was Zegers VP Human Resources Benelux bij Unilever. “We rekruteren de top”.

Als 25 jarige kwam Martine Zeegers als trainee bij Unilever binnen. De eerste vier jaar werkte ze als HR Business Partner. Het hoogtepunt van deze tijd noemt ze de samenvoeging van de divisies Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging en Voedingsmiddelen. “De keus om er één divisie van te maken, was de juiste. De cultuurverandering daarentegen was niet eenvoudig.”, vertelt Zeegers tegen VNO-NCW in 2016. Verschillende culturen gingen domineren waardoor wrijving ontstond, en dus werd besloten een speciaal programma te introduceren. “Met name het inhuren
van acteurs die de verschillende culturen tot in extremen uitbeelden, was een groot succes. Met elkaar lachen werkte verbindend.”

Lees ook: interview VNO-NCW met Martine Zeegers

Sinds 2016 was Zeegers werkzaam als VP Human Resources Benelux. Net als veel andere HR-directeuren houdt ze zich bezig met het aantrekken van talent. “Daarbij hebben we het geluk dat Unilever de nummer één keus onder studenten is. We rekruteren de top,” zegt ze. Het beeld van de luie narcistische millennial die wordt geleefd door zijn smartphone herkent ze daarbij totaal niet. “Het valt me juist op dat ze een bredere blik hebben op de wereld dan mijn eigen generatie. Ze zijn volwassener dan dat ikzelf was op die leeftijd.”, vertelt Zeegers tegen de NRC. Volgens Zeegers kijken jongeren juist naar veel meer dan alleen geld. Er is een verlangen naar een duurzaamheidsmissie en zingeving vanuit zowel het bedrijf als het individu.

Daarnaast moet natuurlijk ook de oudere generatie vitaal blijven. Dit vraagt vaak om duurzame inzetbaarheid en een inspanning van werkgever en werknemer. “Het is een spannende ontwikkeling waarin iedereen nog wat zoekend is.”

Over Unilever
Unilever is een multinationale onderneming dat zich bezighoudt met de productie van voedingsmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. Unilever heeft een duale bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren: één in Rotterdam en één in London. Ook is het bedrijf zowel aan de Amsterdamse effectenbeurs als die van London genoteerd.  Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft circa 170.000 werknemers in dienst. In 2015 steeg de totale omzet van Unilever tot €53,3 miljard en bedroeg de nettowinst 5,3 miljard euro.  

Carrière  
okt 2020 – heden Vice President HR – Global Organisation Transformation / Agile transformation
2016 – 2020 VP Human Resources, Unilever Benelux
2013 – 2016 HR Director Sales & Finance & HR, Unilever EU
2012 – 2013 Talent Director, Unilever EU
2012 HR Director Marketing & Sales Organisation, Unilever NL
2008 – 2012 HR Director Employee/Industrial Relations & Supply Chain, Unilever
2006 – 2008 HR Business Partner, Delft Calve Factory Unilever
2004 – 2006        HR Business Partner, Unilever Foodsolutions & Out of Home, Unilever
2002 – 2004 HR Business Partner Bestfoods, Unilever
2001 – 2002 Management Trainee, KPN
Opleidingen  
1995 – 2001 Radboud Universiteit Nijmegen                                                              
Raad van Bestuur  
Paul Polman CEO
Graeme Pitkethly CFO
Marijn Dekkers Chairman
Nils Andersen Non-Executive Director
Laura Cha Non-Executive Director
Vittorio Colao Non-Executive Director
Louise Fresco Non-Executive Director
Ann Fudge Non-Executive Director
Judith Hartmann Non-Executive Director
Mary Ma Non-Executive Director