CHRO’s en HR-leiders in Haarlem voor CHRO Day 2023 – HR en tijdschaarste domineren de organisatie-agenda

Op 16 november vindt de 8e CHRO Day plaats in de Phil, te Haarlem. CHRO’s, HR-directeuren en corporate HR-leiders komen samen voor een programma in het teken van de dominantie van tijd. Volgens het programma het meest schaarse element in processen, op persoonlijk niveau, op organisatieniveau en in de economie.

Het programma wordt geopend door prof. dr. Margriet Sitskoorn. In haar lezing “Subjectieve tijd: Leef een tijdrijk en gelukkiger leven” zal zij uitleggen dat we meestal zonder dat we ons er bewust van zijn, leven volgens de regels van de objectieve tijd.

Dit typisch westerse concept geeft ons een voortdurend gevoel van tijdarmoede en heeft negatieve effecten op ons welzijn. Volgens Sitskoorn hebben individuen en organisaties baat bij een andere omgang met tijd. Zij schetst een perspectief van transformeren van tijdarmoede naar tijdrijkdom en een gezonder, productiever, gelukkiger en tijdrijker leven.

Paneldiscussies, rondetafelgesprekken en masterclasses

Verder bestaat de dag uit een rijk programma van plenaire paneldiscussies, rondetafelgesprekken en masterclasses die allen een link hebben met het thema ‘Orchestrating Time’. Een van de plenaire paneldiscussies gaat over de vraag hoe verschillende generaties op de werkvloer omgaan met tijd en met elkaar.

In hoeverre manifesteren (algemene) generatieverschillen zich in gedragspatronen, tijdspercepties, werkgerelateerde behoeften en verwachtingen? En hoe kunnen inzichten uit de psychologie en neuropsychologie bijdragen aan een inclusieve en aantrekkelijke werkomgeving?

In deze sessie zijn als deskundigen te gast neuropsycholoog Margriet Sitskoorn en psychotherapeut Simone das Dores van OpenUp. Zij delen hun inzichten en wetenschappelijke kennis over generaties die kunnen helpen bij het opbouwen van een bloeiende, multigenerationele werkplek.

‘Grote Tijdparadox’ als organisatievraagstuk

In de sessie Searching for Devoted Time / Why Are We Wasting Our Time? Gaat journalist en auteur Koen Haegens in op vragen als: Hoe komt het dat iedereen het zo druk heeft? Dat mensen sneller rennen, minder slapen en zelfs sneller praten dan vroeger? En hoe de zogenaamde ‘haastmaatschappij’ te rijmen valt met de vele uren die we elke dag doorbrengen achter onze schermen, verdiept in onze Instagram-tijdlijnen of de zoveelste schattige kattenvideo?

Het is wat Haegens de ‘Grote Tijdparadox’ noemt. We klagen dat we het druk hebben. We willen ook van elk moment genieten. Maar ondertussen verspillen we uren door te swipen en te scrollen alsof we onsterfelijk zijn. Dit gaat onder meer ten koste van kostbare werktijd, wat het daarmee ook tot een organisatievraagstuk maakt.

In zijn bijdrage aan CHRO Day deelt Koen zijn persoonlijke zoektocht en neemt hij ons, geïnspireerd door filosofen als Kierkegaard, Heidegger en De Beauvoir, mee op een reis langs verschillende perspectieven op tijd. Onze beoogde bestemming: een antwoord op de vraag of er een andere, intensere manier is om om te gaan met de beperkte tijd die ons gegeven is.

Duurzaam verbeteren van de medewerkerservaring

De rondetafel “Unravelling Time: Exploring its Impact on the Employee Experience”, mogelijk gemaakt door Workday, gaat over het sturen en verbeteren van de werknemerservaring als som van de reis en de percepties van een werknemer tijdens zijn tijd bij een organisatie.

Hier komen onder andere vragen op tafel als: Hoe kunnen CHRO’s effectief de betrokkenheid van werknemers binnen onze organisatie meten en welke datagestuurde strategieën kunnen we implementeren om deze te verbeteren? Op welke manieren kunnen we technologie en analyses gebruiken om real-time inzichten te verzamelen over de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers en hoe kunnen we deze inzichten gebruiken om een meer betrokken werkplek te creëren?

Cruciale uitdagingen voor HR

De rondetafel ‘Future Ready Workforce’, mogelijk gemaakt door Aon, staat in het teken van de vraag hoe werkgevers hun personeelsbestand klaar maken voor de uitdagingen van de toekomst. Die opgave wordt gedomineerd door een veelheid aan ontwikkelingen. Aan bod komen 3 cruciale thema’s: Loontransparantie (Pay Transparancy), De Skills-gedreven organisatie (Skills Transformation), Toekomstbestendig DEI&B-beleid (Towards a sustainable DEI&B policy).

In de sessie ‘Time Responsibility: Who is in charge?’, mogelijk gemaakt door SuccessDay verdiepen de deelnemers zich in de tijdsverantwoordelijkheid op de werkplek. Wie heeft hierbij anno 2023 de leiding – werknemers of werkgevers? Gaat het erom de juiste balans te vinden tussen autonomie en regulering? Kan aan werknemers de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen tijd en vrije dagen worden toevertrouwd? Wat zijn de uitdagingen in verschillende bedrijfstakken?

In een masterclass om digitale ethiek te verkennen gaat Hillary Richters, directeur digitale ethiek bij Deloitte, in op cruciale ethische overwegingen rond AI en technologie. Zoals waarom de betrokkenheid van HR essentieel is bij het afstemmen van technologie, zoals chatbots, op het beleid van de organisatie. Wat de impact is van deze digitale innovaties op het personeelsbestand? Waarbij bijvoorbeeld generatieve AI-tools meer gaan lijken op ‘digitale’ werknemers.

Bekendmaking van de CHRO of the Year 2023

Aan het eind van de dag zal de jury van de CHRO of the Year Award de winnaar voor 2023 bekend naken. De afgelopen maanden heeft de jury uit een longlist van mogelijke kanshebbers drie potentiële winnaars genomineerd, die allen in aanmerking komen om Thomas Mulder, CHRO van VodafoneZiggo, dit jaar op te volgen. Vanmiddag om 18:00 zal de CHRO of the Year Award 2023 worden uitgereikt aan de beste van de drie volgende genomineerden.

Volg de berichtgeving op CHRO.nl