CHRO’s: mobiel werken noodzakelijk om concurrerend te blijven

HR-directeuren zien mobiel werken als een voorwaarde voor bedrijven om concurrerend te blijven in de toekomst. Dat blijkt uit een survey onder CHRO’s uitgevoerd door de CHRO Community en Citrix. 59 procent van de respondenten denkt dat bedrijven om deze reden aan werkplektransformatie moeten doen.

Mobiel werken is tegenwoordig een essentieel onderdeel voor een bedrijf, volgens de HR-directeuren. Zo denkt 80 procent dat mobiel werken noodzakelijk is om talent in de toekomst aan te trekken en te behouden. Bijna 80 procent denkt dat het de productiviteit van medewerkers vergroot, meer dan 80 procent vindt dat het zorgt voor meer flexibiliteit in de organisaties. 96 procent vindt dat het bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de organisatie. 

De HR-directeuren staan niet alleen in enthousiasme over mobiel werken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de onderzochte bedrijven het actief ondersteunt. Bij 14 procent wordt het oogluikend toegestaan. Volledig onbespreekbaar is het bij geen enkele organisatie.

Opvallend is daarom dat niet alle organisaties regels op het gebied van mobiel werken volledig vastleggen. 28 procent van de HR-directeuren geeft aan dat het mobiele beleid niet algemeen bekend is. Dit is vaak een bewuste keuze, zo blijkt uit enkele interviews en een rondetafelgesprek dat de CHRO Community en Citrix organiseerden. Bedrijven vrezen dat het volledig vastleggen in beleid ten koste kan gaan van de flexibiliteit, terwijl dit juist een doel is van mobiel werken. Medewerkers zouden bijvoorbeeld hun vaste thuiswerkdag kunnen zien als een recht. Ook schept het verplichtingen op het gebied van veiligheid en gezondheid. 

Ondanks het enthousiasme, bestaan er ook enkele twijfels over de consequenties van mobiel werken. Zo vragen sommige HR-directeuren zich af wat het effect van meerdere dagen thuiswerken is op de bedrijfscultuur. 34 procent van de CHRO’s geeft aan een verlies van controle op de prestaties van de medewerkers te vrezen. Het gaat dan niet om misbruik, maar eerder om een verlies van efficiëntie door een moeizamere samenwerking en communicatie. Enkele HR-directeuren denken dat mobiel werken sneller kan leiden tot overspannenheid, als mensen geen maat weten te houden. 

Het ontbreken van steun van het hoger management ziet een deel (38 procent) van de HR-directeuren als een belemmering bij het invoeren van mobiel werken. Uit de interviews blijkt dat de CHRO’s dit zien als een belangrijke voorwaarde is voor succes. Het hoger management heeft een voorbeeldfunctie en moet echt in mobiel werken geloven, wil het slagen.

Meer weten? Klik op de onderstaande afbeelding en bekijk alle resultaten, de reacties uit de rondetafelbijeenkomst en de interviews met ABN AMRO en Vodafone Nederland in een uitgebreid onderzoeksrapport.