CHRO’s Week Webinar 2, Tjahny Bercx: ‘Meegaan in de technologische revolutie’

Wat als wij, HR-managers en medewerkers, de technologische ontwikkelingen en bijbehorende vaardigheden kunnen beheersen? Kunnen we de technologische revolutie dan gebruiken om het succes van onze organisaties te vergroten? Tjahny Bercx, Chief People & Performance Officer bij LeasePlan, geeft antwoorden.

Deze bijdrage wordt aangeboden door Effectory, specialist in employee listening. In 2020 organiseert Effectory een reeks webinars rondom actuele en urgente HR-thema’s. Op CHRO.nl wordt hiervan dit najaar een selectie van 4 webinars gepresenteerd, die tevens te beluisteren en te bekijken zijn.

CHRO’s Week Webinar #2: 
Technologische werkloosheid: wat nu?
Door: Tjahny Bercx – Chief People & Performance Officer bij LeasePlan [Engels gesproken]

Het echte gevaar schuilt niet in nieuwe technologieën, maar in het negeren van de vierde industriële revolutie

Onze manier van werken verandert snel doordat technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Welke invloed hebben deze technische ontwikkelingen op de manier waarop we onze organisaties runnen? Welke van onze huidige banen zullen straks nog bestaan? Hoe toekomstbestendig zijn onze organisaties eigenlijk? Tjahny Bercx vertelt in dit webinar over (ongegronde) angsten en kansen: hoe zetten we technische ontwikkelingen in om het succes van onze organisaties te vergroten?

Een nieuw normaal

We zijn op weg naar een ‘nieuw normaal’, betoogt Bercx. We krijgen momenteel een vooraankondiging of een waarschuwing dat we ons moeten aanpassen of overschakelen naar een nieuwe situatie. Dit betekent dat we onder andere de (technologische) ontwikkelingen moeten volgen. Laten we pessimisme en angst verruilen voor optimisme en nieuwe dingen op ons pad omarmen. Gezien het feit dat we ons midden in de vierde industriële revolutie bevinden, hoe kunnen we dan nog iets anders doen? aldus Bercx.

Industrie 4.0

Is er ooit daadwerkelijk werkloosheid veroorzaakt door technologische ontwikkelingen? Of hebben ze gewoon gezorgd voor meer welvaart en werkgelegenheid? In de laatste drie revoluties zijn we overgeschakeld van een op landbouw gebaseerde economie naar een economie die gebaseerd is op industrie, en vervolgens in onze tijd naar een economie die in het teken staat van de dienstensector. In al die jaren hebben mensen altijd een manier gevonden om nieuwe banen te vinden en te creëren. Maar geldt dit ook voor de komende revolutie waarin we overschakelen naar Industrie 4.0? is de actuele vraag volgens Bercx.

Het nieuwe goud

Want voor het eerst in de geschiedenis vervangen technologische ontwikkelingen onze cognitieve in plaats van fysieke vaardigheden. En ja, dat is spannend, want binnen deze revolutie hebben we het niet over één nieuwe technologie, maar over meerdere nieuwe technologieën die tegelijkertijd in opkomst zijn. Dit heeft een enorme impact op bestaande organisaties. Dat geldt zeker voor de organisaties die vasthouden aan ‘het oude’. Organisaties die nieuwe technologieën omarmen, boren daarentegen het ‘nieuwe goud’ aan, oftewel: data.

Kop in het zand

Het echte gevaar van onze tijd schuilt volgens Bercx niet in nieuwe technologieën, maar in het negeren of zelfs ontkennen dat de vierde industriële revolutie plaatsvindt. Organisaties speculeren nog over de mogelijke impact van technologische ontwikkelingen op functies. Dat, gecombineerd met een gebrek aan kennis van wat de technologische processen betekenen voor organisaties en hun medewerkers, leidt tot het grootste gevaar van onze tijd: een gebrek aan actie. We steken onze kop in het zand.

Inzetbaarheid

Gelukkig is dat niet nodig, is de boodschap van Bercx. Wanneer managers en medewerkers bewust, professioneel en snel reageren op veranderingen, blijven ze waarde toevoegen. Daar hebben we een prachtig woord voor: inzetbaarheid. 

Er worden op dit moment al veel nieuwe banen gecreëerd. Neem bijvoorbeeld de “Big data-analist”, “AL-specialist” en de “Machine learning-expert”. Banen die allemaal nieuwe vaardigheden vereisen. Vaardigheden die medewerkers op een intellectueel overtuigende en emotioneel aantrekkelijke manier moeten verwerven. Tijd om te veranderen!

Laten we beginnen!

Wil je als organisatie groeien en profiteren van technologische ontwikkeling? Begin dan met de volgende stappen:

  1. Verbeeld de toekomst (opnieuw): Stel je je organisatie voor anno 2025. Hoe zien bepaalde functies er dan uit?
  2. Begrijp technologie: Houd de laatste technologische trends in de gaten en geef medewerkers inzicht in de essentie van de vierde industriële revolutie en de snel evoluerende technologieën.
  3. Begrijp de impact van technologie: Leg de impact die de vaardigheden van de toekomst hebben uit aan de medewerkers.
  4. Neem verantwoordelijkheid: praat met de medewerkers en ondersteun hen bij het verwerven van toekomstgerichte vaardigheden.

Tijdens het webinar bespreekt Tjahny Bercx deze ontwikkelingen en hun impact vanuit het perspectief van de organisatie. Aansluitend behandelt hij een aantal vragen uit het publiek dat bij de opname aanwezig was en gaat online in gesprek. 

Klik hieronder om het hele webinar te bekijken  

Meer zien en lezen over technologische werkloosheid?
Wilt u meer weten over technologische werkloosheid, crisismanagement, leiderschap en goed werkgeverschap? Elke maand organiseert Effectory een gratis webinar over een onderwerp dat relevant is voor de tijd waarin we nu leven.